Latvijā konstatēts šogad pirmais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūkām

Valmieras novada Matīšu pagastā zemnieku saimniecībā "Lelles" konstatēts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūku novietnē. Slimība konstatēta nelielā komerciālā novietnē ar 527 cūkām. Tas ir pirmais šogad konstatētais šīs slimības gadījums mājas cūku novietnēs Latvijā, paziņojumā medijiem informēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

PVD slimības skartajā novietnē veic slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumus, kā arī epidemioloģisko izmeklēšanu.

Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, visas novietnē esošās cūkas tiks likvidētas.

Ap Āfrikas cūku mēra skarto novietni tiek noteikta karantīnas zona. Šajā teritorijā esošajās novietnēs PVD pastiprināti pārbaudīs cūku veselības stāvokli un biodrošības prasību ievērošanu. 

Karantīnas zonā ir noteikti ierobežojumi cūku un cūku izcelsmes produktu pārvietošanai.

Lielākais drauds mājas cūku veselībai ir meža cūkas. Meža cūku populācija Latvijā ir strauji atjaunojusies, un vīruss plaši izplatās jauno meža cūku baros. Likumsakarīgi, apkārtējā vidē – mežos, pļavās un laukos cirkulē Āfrikas cūku mēra vīruss.

Šī gada sešos mēnešos Latvijā tas ir konstatēts jau 601 meža cūkai, un tiek prognozēts, ka inficēto dzīvnieku skaits turpinās strauji pieaugt. Salīdzinājumam visa pagājušā gada laikā tas tika konstatēts 1002 meža cūkām.

Īpaši uzmanīgiem šobrīd jābūt Madonas, Jēkabpils, Valmieras, Cēsu, Limbažu, Gulbenes, Aizkraukles, Dobeles, Ogres un Tukuma novadu mājas cūku turētājiem, jo šajās teritorijās ir konstatēts vislielākais meža cūku inficēšanās gadījumu skaits.

Vienīgais, kas var pasargāt mājas cūkas no saslimšanas ar šo nāvējošo vīrusu, ir stingra biodrošības ievērošana novietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti