Panorāma

Robežsardzes virsnieku 20. izlaidums

Panorāma

Panorāma

ĀCM uzliesmojuma dēļ jānokauj vairāk nekā 500 cūku

Āfrikas cūku mēra skartajā saimniecībā Matīšos cūku audzēšana bijis galvenais bizness

Lai nepieļautu Āfrikas cūku mēra tālāku izplatību, zemnieku saimniecībā Valmieras novadā, kur tas atklāts, būs jānokauj visas 527 cūkas. Saimniecība bijusi ģimenes bizness. Un, lai gan daļu zaudējumu kompensēs valsts, šāds gadījums jebkurai saimniecībai un cūku audzētāju jomai jebkurā gadījumā ir liela traģēdija, norāda nozares asociācijā.   

Uzliesmojumu Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) fiksēja Matīšu pagasta zemnieku saimniecībā "Lelles". Tieši cūku audzēšana arī bijis šo zemnieku galvenais iztikas avots. Taču pēc fiksētās cūku mēra infekcijas būs jālikvidē visas cūkas.

Šogad Latvijā šis ir pirmais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūku novietnē. Pašlaik norit slimības apkarošanas un ierobežošanas darbi, kā arī epidemioloģiskā izmeklēšana. Pārtikas un veterinārais dienests gatavojas dzīvnieku nonāvēšanai.

"Mums ir jāizvēlas jebkurā gadījumā pēc iespējas humānāks šis veids. Tad mēs ar šobrīd esam jau sagatavojušies. Jau ir sagatavota arī CO2 gāze," stāstīja PVD Ziemeļvidzemes pārvaldes vadītājs Mārcis Ulmanis.

Cūku nokaušana "samazina tālākās izplatīšanās risku, un arī tomēr kaut kāda daļa no šiem te dzīvniekiem ir slima", piebilda Mārcis Ulmanis.

Lai gan visi apstākļi līdz galam vēl nav noskaidroti, ir zināms, ka mājlopu inficēšanās notikusi caur savvaļā dzīvojošajām mežacūkām. Ar to var saskarties mežos, laukos un pļavās, un pēc tam visbiežāk cilvēks slimību ievazā kūtī.

"Šī slimība ir tāda, ka šim dzīvniekam jānonāk, kā mēs sakām, tiešā kontaktā ar vīrusu. Tātad viņš burtiski jāapēd. Šī nav tāda piliena infekcija. Tātad šis vīruss fiziski jāienes iekšā. Vai nu to izdara ar barību, vai tehniku... ar zābakiem ienes, ar apaviem. Ar apģērbu, ar inventāru," skaidroja Mārcis Ulmanis.

Pašus saimniekus uz vietas LTV sastapt neizdodas, viņi ar medijiem runāt nevēloties.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas valdes locekle Dzintra Lejniece skaidroja – lai gan cūku mēra skartie zemnieki saņem valsts kompensāciju, tā nenosegs visus izdevumus.

"Jau pēc likumdošanas ir noteikts, ka tas nedrīkst būt vairāk nekā 80 % no gaļas tirgus vērtības. Tātad jūs jau paši saprotat, ka tas nenosedz. Nav jau tikai dzīvnieku likvidēšana. Ir arī viss pārējais. Principā visa naudas plūsma, visi projekti, kas ir. Tā ir milzīga traģēdija katrai konkrētai saimniecībai," sacīja Lejniece.

Lejniece norādīja, ka šāda 500 cūku ferma Latvijas standartiem skaitās kā vidēja izmēra.

Pērn Āfrikas cūku mēris skāra kopskaitā astoņas Latvijas saimniecības, taču inficēto cūku skaits bija salīdzinoši neliels – nedaudz virs 250. Taču ir bijuši arī gadi, kad inficēto mājas cūku skaits sasniedzis arī teju 20 tūkstošus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti