Eiropas Komisija izmeklēs «Facebook» un «Instagram» nepietiekamo cīņu pret dezinformāciju

Eiropas Komisija otrdien paziņojusi, ka sākusi izmeklēšanu pret ASV kompānijai "Meta" piederošajiem sociālajiem tīkliem "Facebook" un "Instagram". Izmeklēšana sākta bažās par to, ka šīs platformas nespēj sekmīgi cīnīties pret dezinformāciju pirms jūnijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Laikā pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām satraukums par Krievijas ietekmi un dezinformāciju pieaug.

Eiropas Savienības līderus īpaši satrauc Krievijas mēģinājumi manipulēt ar sabiedrisko domu un graut Eiropas demokrātiju.

Parocīga vide tiem, kas vēlas izplatīt dezinformāciju, ir sociālie tīkli. Eiropas Savienība izstrādājusi jauno Digitālo pakalpojumu likumu, kas ierobežo nelegālu saturu tiešsaistē un liek pasaules lielākajiem tehnoloģiju uzņēmumiem darīt vairāk, lai aizsargātu lietotājus tiešsaistē. Taču ne visiem izdodas pilnībā ievērot jaunos noteikumus, kuru ievērošanu Brisele skrupulozi uzrauga.

"Meta" neievēro noteikumus

Eiropas Komisijai radušās bažas, ka kompānijai "Meta" piederošie sociālie tīkli "Facebook" un "Instagram" nepietiekami dara, lai cīnītos pret dezinformāciju. Tie gan nav vienīgie pārkāpumi.

"Ir četri galvenie virzieni, kuros mēs lūkojamies. Viens no tiem ir maldinoša reklāma un dezinformācija.

Šeit mēs uzskatām, ka "Meta" neievēro tai noteiktos Digitālo pakalpojumu likuma noteikumus, lai risinātu problēmas saistībā ar maldinošām reklāmām, dezinformācijas kampaņām.

Otrs ir attiecībā uz politisko saturu. Te runa ir par to, ko "Meta" dara… Proti, ir prasība šādu saturu atzīmēt," norāda Eiropas Komisijas pārstāvis Johanness Bārke.

Viņš arī norādīja uz "Meta" lēmumu slēgt digitālo rīku ("CrowdTangle"), kas tiek uzskatīts par būtisku ieroci melu izsekošanā. Rīks tikšot aizstāts ar jaunu tehnoloģiju, kas joprojām tiek izstrādāta. Tāpat pastāv aizdomas, ka "Meta" mehānisms nelegāla satura atzīmēšanai nav pietiekami viegli pieejams vai lietotājam draudzīgs.

Uz interneta milžiem attiecas stingrākas prasības

Kā norādījis Eiropas Savienības iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons, izmeklēšanas mērķis ir pārliecināties, ka tiek veikti efektīvi pasākumi, jo īpaši, lai novērstu to, ka "Instagram" un "Facebook" ievainojamību izmanto tie, kas īsteno iejaukšanos no ārvalstīm.

Jāatgādina, ka "Facebook" un "Instagram" ir starp tām 23 lielajām tiešsaistes platformām, kurām ir jāatbilst Digitālo pakalpojumu likuma prasībām, pretējā gadījumā draud naudas sods līdz sešiem procentiem no platformas globālā apgrozījuma vai ārkārtējos gadījumos pat darbības aizliegums.

Konkrēts termiņš, līdz kuram izmeklēšana ir jānoslēdz, nav nosaukts. Eiropas Komisijas pārstāvis pagaidām arī nemācēja teikt, kādas varētu būt šīs izmeklēšanas sekas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti