EK stimulēs Eiropas uzņēmumus izmantot visas jauno tehnoloģiju iespējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 1 mēneša.

Eiropa informācijas tehnoloģiju attīstības un inovāciju ziņā atpaliek no ASV, un lai lauztu šo tendenci, Eiropas Komisija (EK) otrdien, 19.aprīlī, nāca klajā ar plašu iniciatīvu sarakstu, kuru galvenais mērķis – stimulēt Eiropas uzņēmumus izmantot visas jauno tehnoloģiju sniegtās iespējas un radīt jaunas.  

Kopumā 50 miljardu eiro investīcijas būs  grūdiens inovācijām Eiropā, un EK plāno koordinēt starpvalstu digitalizācijas iniciatīvas.

Eiropas Komisija otrdien iepazīstināja ar pasākumu kopumu, kas paredzēts, lai atbalstītu un savstarpēji sasaistītu valstu iniciatīvas visu rūpniecības nozaru un ar tām saistīto pakalpojumu digitalizācijai un veicinātu investīcijas, izmantojot stratēģiskās partnerības un tīklus. Komisija arī ierosina konkrētus pasākumus kopēju standartu izstrādes paātrināšanai prioritārajās jomās (piemēram, 5G sakaru tīkli) un publisko pakalpojumu modernizēšanai.

Īstenojot plānu, komisija izveidos Eiropas mākoni, kura pirmais mērķis būs sniegt Eiropas 1,7 miljoniem pētnieku un 70 miljoniem zinātnes un tehnikas profesionāļu virtuālu vidi, kurā glabāt, pārvaldīt, analizēt un atkārtoti izmantot pētījumu datus milzīgā apjomā.

“Eiropai ir ļoti konkurētspējīgs rūpnieciskais pamats, un tā ir pasaules līdere nozīmīgās nozarēs. Taču Eiropa savu vadošo lomu spēs saglabāt vienīgi tad, ja tās rūpniecības digitalizācija noritēs veiksmīgi un strauji,” uzsvēra  digitālās ekonomikas un sabiedrības komisārs Ginters Etingers.

Plāns paredz:

- Sadalīt investīcijas Eiropas Savienības (ES) publiskā un privātā sektora partnerībās un pastiprināti mudināt izmantot ES investīciju plāna un Eiropas strukturālo un investīciju fondu sniegtās iespējas.

- Investēt 500 miljonus eiro digitālo inovāciju centru (tehnoloģiju izcilības centru) tīklā, kas aptvers visu ES un kurā uzņēmumi varēs saņemt padomus un testēt digitālās inovācijas.

- Izveidot liela mēroga pilotprojektus lietiskā interneta, progresīvās ražošanas un tehnoloģiju stiprināšanai viedajās pilsētās un mājokļos, savienotajos automobiļos un mobilās veselības aprūpes pakalpojumos.

- Pieņemt nākotnes vajadzībām atbilstošus tiesību aktus, kuri sekmēs datu netraucētu plūsmu un precizēs sensoru un viedo ierīču ģenerēto datu īpašumtiesību jautājumu. Komisija turklāt pārskatīs noteikumus par drošību un autonomo sistēmu atbildību.

EK arī nāks klajā ar prasmju programmu Eiropai, kas iedzīvotājiem dos iespēju apgūt darbam digitālajā laikmetā nepieciešamās prasmes.

Šajā pasākumu paketē ietilpst arī Eiropas mākoņdatošanas iniciatīva, kas palīdzēs Eiropai ieņemt vadošo lomu uz datiem balstītā ekonomikā.

Kopumā pašreizējam plānam būtu jāpiesaista vairāk nekā 50 miljardi eiro publiskā un privātā sektora ieguldījumu rūpniecības digitalizācijas veicināšanai, 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti