Kultūra / Kultūrtelpa
Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumā – miljons vienību; muzejs saņems dāvinājumu no Gidona Krēmer...
Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumā – miljons vienību; muzejs saņems dāvinājumu no Gidona Krēmera
2023. gadu Rakstniecības un mūzikas muzejs iesāk ar jubileju – muzeja glabātais krājums sasniedzis viena miljona vienību apjomu. Atzīmējot šo īpašo notikumu, 2023. gada 3. februārī Rakstniecības un mūzikas muzejs saņems dāvinājumu no pasaulslavenā vijolnieka Gidona Krēmera rokām – vijoli, uz kuras ir daudzu pasaulslavenu mākslinieku, arī paša Gidona Krēmera, autogrāfi, informēja muzejā.
Jauna ekspozīcija par Kārli Ulmani muzejā «Pikšas» atklāj viņa pretrunas
Jauna ekspozīcija par Kārli Ulmani muzejā «Pikšas» atklāj viņa pretrunas
Krasi atšķirīgu attieksmi dažādos periodos izpelnījusies Kārļa Ulmaņa personība. Atmodas gados viņš visbiežāk tika glorificēts un dievināts, bet vēlāk arvien vairāk nosodīts un kritizēts kā diktators un tautas nodevējs. Arī šobrīd joprojām aktuāla ir diskusija par viņa lomu Latvijas vēstures veidošanā. Kas tad īsti bija Kārlis Ulmanis, un kāda bija viņa nozīme mūsu vēsturē? Atbildes uz šiem jautājumiem tagad varēs meklēt jaunajā ekspozīcijā, kas drīzumā vērs durvis apmeklētājiem Kārļa Ulmaņa piemiņas muzejā "Pikšas". Tā būs līdz šim lielākā pretrunīgajam politiķim veltītā ekspozīcija.
No 2024. gada kultūrkapitāla fonda finansējuma avotiem tiks piemērotas 3% likmes; VKKF budžets palie...
No 2024. gada kultūrkapitāla fonda finansējuma avotiem tiks piemērotas 3% likmes; VKKF budžets palielināsies
Lai palielinātu Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansējumu, Kultūras ministrija (KM) ir izstrādājusi grozījumus VKKF likumā, nosakot visiem tajā noteiktajiem fonda finansējuma avotiem likmi 3% apmērā. Saskaņā ar likuma pārejas noteikumiem šogad VKKF budžetā iepriekš noteikto 2 procentu vietā nonāks 2,5 procenti no plānotajiem valsts budžeta ieņēmumiem no akcīzes nodokļa par tabakas izstrādājumiem. Pēc KM aplēsēm tas jau šogad veidos 1 368 000 eiro VKKF budžeta pieaugumu, informēja KM pārstāvji.
VNĪ neatsauksies JRT būvnieka lūgumam piešķirt divu miljonu eiro avansu
VNĪ neatsauksies JRT būvnieka lūgumam piešķirt divu miljonu eiro avansu
VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) aicina Jaunā Rīgas teātra ēkas būvnieku, pilnsabiedrību "SBSC" ("Skonto Būve" un "Skonto Construction") meklēt citu finansēšanas avotu savu apgrozāmo līdzekļu problēmu risināšanai, informēja VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.
Patiesības ministrija? Vēsturnieku vidū kritizē Levita iniciatīvu veidot Latvijas vēsturiskās atmiņa...
Patiesības ministrija? Vēsturnieku vidū kritizē Levita iniciatīvu veidot Latvijas vēsturiskās atmiņas institūtu
Valsts prezidents Egils Levits nācis klajā ar jaunu iniciatīvu veidot Latvijas vēsturiskās atmiņas un demokrātiskās izglītības institūtu. Iecere, kuru prezidents grib īstenot jau tuvākajā laikā, vēsturnieku vidū netiek uztverta ar vispārēju sajūsmu. Iemesli – risks ideoloģijas dēļ zaudēt objektīvu skatījumu uz pagātnes notikumiem un papildu finansējuma piešķiršana jaunas iestādes veidošanai, kamēr zinātniskās darbības nodrošināšanai naudas trūkst.
VNĪ: Jaunā Rīgas teātra būvnieks prasa samaksu par jau apmaksātiem rēķiniem; pilnsabiedrība «SBSC» t...
VNĪ: Jaunā Rīgas teātra būvnieks prasa samaksu par jau apmaksātiem rēķiniem; pilnsabiedrība «SBSC» to noliedz (papildināts)
Ņemot vērā Jaunā Rīgas teātra (JRT) projekta būvnieka – pilnsabiedrības "SBSC" ("Skonto Būve" un "Skonto Construction") – pieprasīto papildu avansu 2,4 miljonu eiro apmērā būvniecības turpināšanai, VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pieprasīja būvniekam iesniegt sarakstu ar pamatojumu par avansa nepieciešamību. VNĪ secināja, ka sarakstā iekļauti materiāli 1,088 miljonu eiro apmērā, par kuriem būvniekam apmaksa ir veikta jau jūnijā, informēja VNĪ pārstāvji. Pilnsabiedrības "SBSC" pārstāvji aģentūrai LETA kategoriski noliedza VNĪ apgalvojumus.
Kara muzejā mediķu darbam veltīta izstāde «Kara anatomija: cilvēka dzīvības vērtība»
Kara muzejā mediķu darbam veltīta izstāde «Kara anatomija: cilvēka dzīvības vērtība»
Apliecinot cieņu mediķu darbam kara apstākļos, Kara muzejā skatāma jauna izstāde "Kara anatomija: cilvēka dzīvības vērtība". Izstāde skaudri un tieši atklāj kara neprātu, kas liek attīstīt arvien nāvējošākus ieročus, kamēr cilvēka ķermenis jau gadsimtiem ilgi paliek nemainīgi trausls. Tieši mediķi allaž ir tie, kas, šo trauslumu glābjot, apliecina cilvēka dzīvības vērtību. Izstādē skatāmas vēsturiskas fotogrāfijas, medikamenti, ķirurģiski instrumenti, protēzes un citi priekšmeti, kas atspoguļo mediķu darbu dažādu laiku kara apstākļos.
Lūgs divu miljonu eiro avansu Jaunā Rīgas teātra būvniecībai; darbus varētu pabeigt līdz septembrim...
Lūgs divu miljonu eiro avansu Jaunā Rīgas teātra būvniecībai; darbus varētu pabeigt līdz septembrim (precizēts) (papildināts)
Jaunā Rīgas teātra (JRT) būvnieks "SBSC" lūgs divu miljonu eiro avansu, lai varētu pabeigt darbu teātra ēkā līdz septembrim. "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pēc tikšanās ar būvnieku norādīja, ka sagaida izmaksu pamatojumu un tad varēs virzīt avansa jautājumu izskatīšanai Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai.
Izsludina Rīgas Filharmonijas metu konkursu; līgumu par projektēšanu cer noslēgt gada nogalē
Izsludina Rīgas Filharmonijas metu konkursu; līgumu par projektēšanu cer noslēgt gada nogalē
Moderna koncertzāle ar 1300 skatītāju vietām un simfoniskā orķestra skanējumam piemērotu akustiku lielajā zālē un 350 vietām kamerzālē – tāda iecerēta akustiskā koncertzāle, kuru turpmāk nolemts dēvēt citā vārdā – Rīgas Filharmonija. Kultūras ministrija sadarbībā ar Rīgas domi 18. janvārī izsludināja starptautisku metu konkursu, aicinot projektēt Rīgas Filharmoniju kā Rīgas Kongresu nama pārbūvi.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd