Kino kā iespēja «pārslēgt ātrumus». Ko skatīties šonedēļ?

Šonedēļ vērts nepalaist garām Rīgas Pasaules filmu festivālu, kas no 25. līdz 28. aprīlim notiks kinoteātrī "Kino Bize", bet nedēļas noslēgumā, svētdienas vakarā, LTV1 ēterā būs skatāma spāņu režisora, mūsdienu kinoklasiķa Pedro Almodovara nesenākā pilnmetrāža "Paralēlās mātes".

Kino kā iespēja «pārslēgt ātrumus». Ko skatīties šonedēļ?
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Paralēlās mātes"

Latvijas Televīzijas 1. kanālā šo svētdien, 28. aprīlī, pulksten 22.30 būs skatāma spāņu režisora, mūsdienu kinoklasiķa Pedro Almodovara nesenākā pilnmetrāža "Paralēlās mātes".

"Paralēlās mātes" ir 2021. gada filma, kas savu pirmizrādi piedzīvoja Venēcijas kinofestivālā, kur saņēma balvu par labāko aktierdarbu – godalgu saņēma tieši galveno lomu spēlējošā aktrise Penelope Krusa, kuras karjeras attīstība lielā mērā notikusi, pateicoties tieši Almodovara filmām.

Filma ir dramatisks, dažbrīd pat melodramatisks stāsts par mātišķumu – precīzāk, divu sieviešu ceļu līdz tam. Filmas notikumu fonā arī politiskais konteksts – kolektīvā atmiņa par Spānijas pilsoņu karu, šī iemesla dēļ "Paralēlās mātes" var uzskatīt par Almodovara politiskāko filmu.

Almodovara filmas ir nesajaucamas ar citu autoru darbiem – viņa filmu pasauli raksturo ekspresīva, košā vizuālā estētika kopā ar izteiksmīgu skaņas noformējumu, kas nereti aizgūts no kino klasikas paņēmienu krājuma.

Aicinu atklāt Pedro Almodovara filmu "Paralēlās mātes" LTV1 28. aprīlī pulksten 22.30, pēc tam Replay.lv.

Rīgas Pasaules filmu festivāls

No ceturtdienas, 25. aprīļa, līdz svētdienai, 28. aprīlim, galvaspilsētas mazākajā un mājīgākajā kinoteātrī "Kino Bize" notiks Rīgas Pasaules filmu festivāls. Četras dienas garais festivāls noris jau vienpadsmito reizi un ir notikums, kurā satiekas kino un antropoloģija jeb cilvēkzinātne. Festivāls savā ziņā ir saaudzis ar tā norises vietu – to, tāpat kā "Kino Bizi", aizsācis kinoteātra dibinātājs Māris Prombergs, kurš pēc izglītības ir arī antropolgs.

Festivālā, kā ierasts, izrādīs dokumentālās filmas, un šāgada programma ir dalāma divās daļās: vienu veido amerikāņu dokumentālista Rosa Makelvija (Ross McElwee) darbu retrospekcija, otru – īpaši festivālam atlasītu filmu pamatprogramma, kurā ietvertie dokumentālā kino darbi reflektē par sparu dzīvot.

Amerikāņu režisors un Hārvarda Universitātes profesors Ross Makelvijs dokumentālā kino pasaulē ir zināma personība. Viņa darbus raksturo pārdomas par personīgo dzīvi, kuras skatītas plašākā kontekstā un ietver asredzīgus vērojumus par sociālpolitiskajiem kontekstiem. Makelviju pieņemts saistīt ar Francijā radušos cinema verité jeb patiesības kino strāvojumu, kurā sekošana īstenībai allaž ir prioritāra pār scenarizētiem, inscenētiem notikumiem.

Skatoties dažas no programmā iekļautajām filmām – piemēram "Apdzīvotais vulkāns", stāstu par vulkāna izvirdumu uz vienas no Kanāriju salām (Palmas), vai "Vietas, kurās neesam" –, atklājas ievainojamu cilvēku grupas (mazas šūniņas), kas cenšas izdzīvot vairāk vai mazāk sarežģītos apstākļos. Spāņu režisoru Dāvida Pantaleona un Hosē Viktora Fuentes filmas varoņiem jāsaskaras ar vulkāna apdraudējumu, turpretim poļu režisores un kultūras antropoloģes Martas Kučas filmas varoņi ir kā atsevišķi elementi šābrīža lielās migrācijas kopainā. Rīgas Pasaules filmu festivāla darbi ataino mūsdienu realitāti un dzīves ritumu tajā – bez skaļiem politiskajiem rāmējumiem, sensacionālām tēmām vai dramatiskiem notikumiem. Šābrīža informācijas un satraucošu notikumu pārbagātībā šī festivāla filmas dod lielisku iespēju "pārslēgt ātrumus" un ar dokumentālā kino starpniecību mierīgi paraudzīties uz savu dzīvi kā daļu no kopējās ekosistēmas.

Kinoteātrī "Kino Bize" no 25. līdz 28. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti