Kultūras ziņas

Rīgas Jūgendstila centram – 15

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Top LKA studentu filma par deviņdesmitajiem

Top īsfilma par deviņdesmitajiem – «Limuzīns ķiršu krāsā»

Sarkandaugavas industriālajās teritorijās un citur Rīgā šajās dienās nofilmēta īsfilma "Limuzīns ķiršu krāsā" – divu Latvijas Kultūras akadēmijas studentu diplomdarbs. Filmas tapšanā palīdzēja gan profesionāli aktieri, gan draugi un paziņas, gan arī kāda tramvajā sastapta kundze.

"Limuzīns ķiršu krāsā" ir krimināla komēdija, kuras darbība notiek "trakajos deviņedsmitajos", kad ikvienam bija iespēja brīnumainā veidā kļūt stāvus bagātam, adrenalīns kūsāja un morāles normas neeksistēja. Īsfilmu veido trīs atsevišķi stāsti, kuru varoņi galu galā satiksies.

Filmas režisors Mārcis Pārups par stāsta personāžiem vēsta: "Divi kungi ir mašīnu dzinēji no Vācijas, tad ir mietpilsonis Vilis ar vecmammu no laukiem, no Tērvetes, vecmamma nemaz nav tāds mietpilsonis, beigās izrādās. Tad ir Grieķis un Gaiziņš, kuri vada kantori, iekārto cilvēkus darbā Nīderlandē, Holandē tajā laikā, un viņus apkāš kārtīgi."

Režisoram Mārcim Pārupam un operatoram Arvim Belovam tas ir diplomdarbs, absolvējot Latvijas Kultūras akadēmiju.

Arvis Belovs atzīmē: "Šo visu uzbūvējām trīs četru mēnešu laikā, kopš scenārijs un viss kopā tapa. Es nekad nebiju domājis, ka es pabeigšu skolu ar kriminālkomēdiju."

Mārcis atklāj, ka sākumā bija bail, bet process izrādījās diezgan foršs: "Galvenais, ka forši cilvēki, pārējais jau būs."

Viena no galvenajām lomām uzticēta Āgenskalna iedzīvotājai Mudītei, kuru režisors satika tramvajā.

"Es braucu 1. tramvajā uz Āgenskalnu, bet iekāpu nepareizajā. Man nevajadzēja pirmajā, bet braukt ar citu. Laikam tā liktenis bij' lēmis. Nu un es ar hokeja nūju dzenāju pasažierus, kas nedeva vietu. Liku piecelties, lai veciem cilvēkiem iedod vietu. Citi kaut kā nepareizi runāja, tiem arī uzdevu pa kaklu. Tā es Mārcim iepatikos. Viņš teica – drīkst ar tevi paiet kopā? Lija drausmīgi lietus. Mēs abi izlijām, un tā viņš mani uzaicināja filmēties," atceras Mudīte Šilēna.

Nereti studentu filmās bez atlīdzības piedalās profesionāli aktieri, jo arī viņi kādreiz ir saņēmuši šādu palīdzību. Liepājas Leļļu teātra aktieris un režisors Andris Zeļonka norāda: "Mēs visi esam bijuši studenti, un mēs ļoti labi zinām, kā tas ir – taisīt diplomdarbus. Ja var palīdzēt un laiki sakrīt, tad, manuprāt, nu, es negribu galvot, bet lielākā daļa no Kultūras akadēmijas studentiem dosies un palīdzēs esošajiem studentiem."

Lai gan filmas tapšanu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Nacionālā filmu skola, ar to nepietiek, tāpēc komanda vāc ziedojumus pūļa finansēšanas platformā "GoGetFunding". Filmas producente Rebeka Japiņa atzīst: "Izdevumi ir lieli, bet tie lielākoties ir par filmēšanas tehniku, braukāšanu, materiāliem, ēdināšanu, bet visa radošā komanda, tehniskie darbinieki ir piekrituši strādāt šim projektam par brīvu."

Darbs filmēšanas laukumā ir pabeigts, priekšā montāža, skaņas un attēla apstrāde un augstskolas diploma saņemšana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti