Labrīt

Politologs neprognozē, ka "Jaunās Vienotības" skandāli ietekmēs valdības stabilitāti

Labrīt

Imants Freibergs: "Laimīgie" vienkārši visu nepastāsta

Drīzumā būs patiesos notikumos balstītā Andreja Ēķa seriāla "Dumpis" pirmizrāde

Brežņeva laika stagnācija septiņās sērijās jeb ilūziju kliedēšana par padomju laiku latviešu seriālā «Dumpis»

Parādīt ienaidnieku tieši sejā un dzēst jebkādu nostalģiju pēc padomju laikiem – šos par seriāla "Dumpis" galvenajiem mērķiem izvirzījis režisors Andrejs Ēķis.

Filma ir patiesos notikumos balstīta vēsturiska drāma par viena cilvēka cīņu pret valdošo iekārtu, kas izraisa dumpi uz padomju karakuģa "Storoževoj". Notikumi risinās Rīgā 1975. gadā.

Galveno varoni – Valēriju Špaginu – atveido Dainis Grūbe. Seriālam ir septiņas sērijas. Kinoteātros to sāks izrādīt no 12. aprīļa.

Filma sākas brīdī, kad trešā ranga kapteinis Valērijs Špagins ar ģimeni ierodas Rīgā. Viņš norīkots par kapteiņa palīgu politiskajā darbā jeb tā saukto zampoļitu uz padomju karakuģa "Storoževoj".

Viņš kaismīgi un naivi patiešām tic komunisma ideāliem. Savā dedzībā atļaujas būt kritisks arī pret augstākstāvošajiem, ko viņam nepiedod.

Beigu beigās tieši Špagins ir iniciators sacelšanās mēģinājumam uz karakuģa un protestā pret sistēmu aizrauj līdzi arī kuģa apkalpi. Šis dumpis ir reāls notikums, kas risinājās Rīgā 1975. gadā revolūcijas 58. gadadienas svinību laikā. Pēc tam Špaginu nošāva.

Filma septiņās sērijās rāda drūmu Brežņeva laika stagnāciju, komunālā dzīvokļa sadzīvi Rīgā, padomju nomenklatūras visatļautību gan militārā sistēmā, gan ārpus tās.

Režisors Andrejs Ēķis uzsver, ka ar šo filmu grib ieskatīties sistēmai tieši sejā, lai kliedētu jebkādas ilūzijas par padomju laiku un tādējādi censtos palīdzēt saprāta uzvarai arī šodien: "Cilvēki vienkārši pie visa pierod. Tāpat kā ukraiņi tagad pierod pie bombardēšanas. Bet, ja mēs tā "patinam atpakaļ", tad mēs jau nevarējām nekur brīvi runāt, ne skolā, ne arī citviet, mēs nevarējām nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa, pretējā gadījumā mūs apcietinātu.

Var just, ka daļai cilvēku tā pagātne arvien krāsaināka un krāsaināka paliek, bet tā nedrīkst būt. Kādam tā liekas skaista, jo viņš toreiz bija jauns un iemīlējies, bet tas neko neattaisno. To pagātni nedrīkst glorificēt, jo mēs dzīvojām lielā cietumā."

Valērija Špagina lomas atveidotājs Dainis Grūbe atzīst, ka grūtākais, šo lomu atveidojot, bija noticēt, ka kāds cilvēks savā pārliecībā un rīcībā spētu būt tik nelokāms: "Pats sarežģītākais bija noticēt tam, ka tāds cilvēks ir. Es tāds katrā ziņā neesmu. Jā, es esmu diezgan pareizs, bet vai es esmu tāds ideālists kā viņš, tāds ledlauzis savam ceļam – nē. Ļoti grūti noticēt kaut kam tādam, ka cilvēks tik tieši var turēties pret sistēmu. Taču tai pašā laikā, paskatoties, kas notiek Krievijā, kur ir arī tādi cilvēki, tas atļauj tomēr tam noticēt."

Seriālā izdosies pabūt arī virsnieku ballē, tāpat tajā vieta atvēlēta padomju laika sadzīves un ģimenes attiecību tēlojumam, ko krāšņi izspēlē kolorīti sieviešu tēli – tos atveido Agnese Budovska, Inga Tropa un Elīna Hanzena (viņas loma Valērija Špagina sieva Ņina).

Atbraukušai no Severomorskas, viņai dzīve Rīgā kā virsnieka sievai šķiet kā sapņa piepildījums, bet, pašai nemanot, viņa kļūst par sistēmas marioneti. Pārdomās dalās aktrise Elīna Hanzena: "Man liekas absurdi tas, kā vara spēj rīkoties ar cilvēkiem, absolūti neņemot vērā viņu jūtas. Ka kaut kāda ideja var stāvēt pāri cilvēcīgumam – tas ir briesmīgi. Seriālā var redzēt, ka būtībā jau visi cilvēki saprot, ka tas nav pareizi, bet kaut kādas izdomātas idejas vārdā viņi ir gatavi darīt briesmīgas lietas."

Ļoti spilgtās lomās redzēsim arī Igoru Čerņavski, Andri Keišu un Egonu Dombrovski. Kinoteātros Andreja Ēķa seriālu "Dumpis" sāks izrādīt no 12. aprīļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti