Panorāma

Sabiedrībai nodod mediju politikas pamatnostādnes

Panorāma

Panorāma

Valdība nolemj pārdot Stūra māju

Valsts mēģinās pārdot Stūra māju; Okupācijas muzeja rīcībā telpas būs vismaz līdz 2050. gadam

Ņemot vērā vajadzīgos finanšu ieguldījumus un to, ka šāds īpašums valsts funkciju nodrošināšanai nav nepieciešams, valdība otrdien, 26. martā, nolēma pārdot tā dēvēto Stūra māju jeb namu Rīgā, Brīvības ielā 61, saglabājot Latvijas Okupācijas muzeja nomas tiesības līdz 2050. gada beigām.

To paredz valdībā izskatītais Kultūras ministrijas (KM) informatīvais ziņojums par Stūra mājas tehnisko stāvokli un tālāko rīcību scenārijiem.

ĪSUMĀ:

  • Stūra māju virzīs atsavināšanai; īpašumu paredzēts pārdot publiskā atklātā izsolē.
  • Apmēram divus mēnešus notiks īpašuma vērtēšana; atsavināšanas process var ilgt divus gadus.
  • Okupācijas muzejs telpās varēs saimniekot vismaz vēl 25 gadus, saglabājot ekspozīciju.
  • Muzeja pārstāvji un politiķi uzsvēra nepieciešamību saglabāt muzeju Stūra mājas telpās.
  • Kapitāla ēkas rekonstrukcija izmaksātu vairāk nekā 21 miljonu eiro.
  • Tagad plāno sākt neatliekamos ēkas atjaunošanas darbus – vajadzīgi 847 000 eiro.

Okupācijas muzejam tiesības telpās saimniekot vismaz vēl 25 gadus

KM norādīja, ka tai kā par muzeju nozari atbildīgajai valsts pārvaldes iestādei ir svarīgi, lai arī turpmāk Stūra mājā atrastos Latvijas Okupācijas muzeja izveidotā ekspozīcija un Stūra mājā tiktu saglabātas ilgtermiņa nomas attiecības ar Okupācijas muzeju.

Okupācijas muzeja ekspozīcija Stūra mājā par čekas vēsturi Latvijā izveidota 2014. gadā. Tās atrašanās vēsturisko notikumu vietā "ir nepārprotams vēstījums par Latvijas vēstures traģiskajiem notikumiem, ko nedrīkst aizmirst un kas ir atgādinājums ikvienam par totalitārā režīma nodarīto ļaunumu un postu," ziņojumā norādīja KM.

Ziņojumā tika piedāvāti divi scenāriji turpmākajai rīcībai Stūra mājas ekspozīcijas saglabāšanai. Viens no scenārijiem būtu noteicis, ka ēka paliek VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) īpašumā, taču valdībai būtu jāatrod līdzekļi, lai nodrošinātu ēkas vai tās daļas, kur patlaban atrodas Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcija, tālāku ekspluatāciju.

Taču scenārijs, ko valdība galu galā atbalstīja, paredz īpašuma virzīšanu atsavināšanai, vienlaikus turpinot ilgtermiņa nomas attiecības ar Latvijas Okupācijas muzeju.

Proti, ar Okupācijas muzeju noslēgtais nomas līgums ar termiņu līdz 2050. gada 30. decembrim tiks reģistrēts kā apgrūtinājums Zemesgrāmatā.

Paredzēts, ka īpašumu pārdos publiskā atklātā izsolē.

Uzsver nepieciešamību saglabāt muzeju Stūra mājas telpās

Lai noskaidrotu Latvijas sabiedrības viedokli par Stūra mājas daļas izmantošanu privātai komercdarbībai, pētījumu centrs SKDS veica 1005 visas Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18–75 gadiem aptauju. Tās rezultāti liecina – ja tiktu nodrošināta Okupācijas muzeja ekspozīcija ēkas pagrabstāvā un 1. stāvā, pilnībā vai drīzāk šādu scenāriju atbalstītu 59%, turpretī 24% to pilnībā vai drīzāk neatbalstītu.

Okupācijas muzeja vadītāja Solvita Vība valdības sēdē aicināja ministrus nelemt par Stūra mājas atsavināšanu, paužot bažas par muzeja ekspozīcijas turpmāku pastāvēšanu. 

Arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs lēmumu pieņēmējus aicināja atrast labāko veidu muzeja ekspozīcijas saglabāšanai.

Savukārt valdības vadītāja Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") mudināja kolēģus pieņemt lēmumu jau otrdien: "Ja mēs jautājumu šodien neizskatīsim, viņš [nams Brīvības ielā] desmit gadus ir stāvējis, viņš stāvēs vēl 10 gadus. (..) Jautājums jau jebkurā gadījumā netiks atrisināts, kur ņemt 25 miljonus eiro [ēkas atjaunošanai]."

Premjere atzīmēja, ka Okupācijas muzeja nomas tiesību atrunāšana pārdošanas līgumā ir labs veids, kā saglabāt ekspozīciju vēsturiskajā vietā nākamajām paaudzēm. 

"Šie noteikumi tiks atrunāti līgumos ar ēkas jauno īpašnieku un ļaus mums garantēt muzeja darbību un noteikto periodu neatkarīgi no ēkas statusa. Ņemot vērā, ka ēka nav nepieciešama valsts funkciju veikšanai, atsavināšanas ceļš ļaus efektīvāk izmantot resursus, lai atjaunotu ēku kopumā, vienlaikus saglabājot mūsu vēsturisko mantojumu un nodrošinātu sabiedrības piekļuvi tam.

Ēkas vērtējuma process ilgs apmēram divus mēnešus. Pēc vērtējuma saņemšanas tiks organizēta nekustamā īpašuma elektroniskā izsole, kuras cikls ilgst apmēram vienu mēnesi.

Atsavināšanas process kopumā var ilgt līdz diviem gadiem," norādīja VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.

Kapitāla rekonstrukcija izmaksātu vairāk nekā 21 miljonu eiro

Iepazīstoties ar citu valstu līdzīgu pieredzi ar Valsts drošības komitejas (VDK) mantojumu saistītu ēku apsaimniekošanā, KM secinājusi, ka katra no valstīm ir izvēlējusies savu pieeju. Lietuvā bijušajā VDK ēkā Viļņā ir iekārtots Genocīda un pretošanās izpētes centrs un Lietuvas okupācijas un brīvības cīņu muzejs. Savukārt Igaunijā bijušā VDK ēka Tallinā ir privātīpašums – ēkas augšējos stāvos ir dzīvokļi un biroji, bet pagrabstāvā atrodas VDK cietuma kameru ekspozīcija, kas ir Okupācijas un brīvības muzeja "VABAMU" struktūra.

Stūra mājas kopējā platība saskaņā ar VNĪ sniegto informāciju ir 8552 kvadrātmetri (m2). Ēkas daļā – 690 m2 jeb 8% pagrabstāva un pirmā stāva, kas ar KM rīkojumu atzīta par valsts nozīmes vēsturiska notikuma vietu, izstāžu ekspozīciju iekārtojis un apmeklētājus uzņem Latvijas Okupācijas muzejs. Pārējā ēkas daļa – 92% – netiek izmantota, atrodas avārijas stāvoklī, un tās rekonstrukcijai ir nepieciešami vismaz 21,14 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Plāno nekavējoties sākt neatliekamos darbus ēkas atjaunošanai

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) iepriekš konstatēja bīstamību Stūra mājā, kas jānovērš līdz 2024. gada 7. maijam. Bīstamība saistīta ar automātisko ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmu. VNĪ aplēses liecina, ka neatliekami veicamo darbu izpildei vajadzīgi 847 000 eiro.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") valdības sēdē norādīja, ka "muzejs tiks savests kārtībā tik, cik vien tas ir iespējams", savukārt pēcāk sāksies investora meklēšana.

"Mūsu mērķis ir nodrošināt, ka Latvijas Okupācijas muzejs turpina savu darbību, nezaudējot savu būtību un vēsturisko nozīmi. Kā nākamie soļi – iesniegt VUGD veicamo darbu plānu ar norādītiem termiņiem un

nekavējoties uzsākt neatliekamos darbus, izmantojot VNĪ līdzekļus, kurus segs no nākotnes atsavināšanas ienākumiem.

Ir svarīgi saprast, ka mūsu mērķis ir ne tikai saglabāt muzeju pieejamu sabiedrībai darbu veikšanas laikā, bet arī veicināt tā ilgtermiņa stabilitāti un attīstību," norādīja VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.

VNĪ apliecināja, ka veiks nepieciešamos darbus un muzejs būs atvērts arī pēc 7. maija. 

KONTEKSTS:

Mūra ēka Rīgā, Brīvības ielā 61, kas pazīstama gan kā Stūra māja, gan Tetera nams, ir valstiskas nozīmes īpašums, tomēr valsts funkciju nodrošināšanai nav nepieciešams.

Tāpēc "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) 2019. gadā rīkoja vairākas izsoles, paredzot iespēju šo vēsturisko ēku uz tuvākajiem 30 gadiem nodot privātā nomnieka rokās, saglabājot to valsts īpašumā. Taču privātajiem attīstītājiem ilgtermiņa noma nav saimnieciski pievilcīga, jo termiņš ieguldījumu atmaksai bija par īsu, secināja VNĪ.

Tāpēc jau 2020. gadā VNĪ lēma ēku pārdot, saglabājot vietu muzejam un iegūto naudu ieguldot valstij nepieciešamo objektu attīstībā. Sākotnēji šādas izsoles sākuma cena bija 4 247 000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti