Mūžībā devies dzejnieks un dziesminieks Pāvils Johansons

Stokholmā 76 gadu vecumā mūžībā devies dzejnieks un dziesminieks Pāvils Johansons (1947–2024 ), vietnē "Facebook" vēsta mākslas zinātniece un izdevēja Laima Slava.

Dzejnieces Veronikas Strēlertes un kultūrvēsturnieka Andreja Johansona dēls Pāvils Johansons dzimis Stokholmā, ieguvis filoloģijas maģistra grādu Stokholmas Universitātē, strādājis dažādās Stokholmas skolās, kā arī ilgus gadus vadījis Stokholmas latviešu skolu.

Dzejā debitējis 1967. gadā 19 gadu vecumā ar krājumu "Sudraba ceturksnis", 1976. gadā sekoja otra grāmata "Patskaņi un līdzskaņi". Publicējies dažādos trimdas un Latvijas laikrakstos. Johansons sastādījis latviešu literatūras vēsturi zviedru valodā, atdzejojis Veronikas Strēlertes dzejoļus zviedru valodā krājumam "Under höga träd" ("Zem augstiem kokiem", 1981). 2016. gadā izdevniecībā "Neputns" klajā nāca Johansona trešais dzejoļu krājums "Paisums un bēgums", bet 2022. gadā – Pāvila Johansona sastādīts tēva Andreja Johansona eseju krājums.

Kopā ar grupu "Dundurs" tapuši vairāki skaņuplašu ieraksti. 1985. gadā klajā nāca Pāvila Johansona pirmais un vienīgais soloalbums. Muzicēja latviešu jauniešu rokgrupā "Saules brāļi" kopā ar Juri Kronbergu un brāļiem Grašiem. No 60. gadu vidus sacerējis un izpildījis dziesmas ar Aleksandra Čaka, Veronikas Strēlertes un Eduarda Veidenbauma tekstiem.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti