Kultūras ziņas

"Jelgava ‘94" Latvijas Leļļu teātrī

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Izstāde "Sonder" Kuldīgas Mākslas namā

Empātijas treniņš izstādē «Sonder» Kuldīgas Mākslas namā

Kuldīgā atklātā izstāde "Sonder" ir kā empātijas treniņš, kas atgādina, ka katrs ir pelnījis atzinību un izpratni, tā saka galerijas "Rāmis" pārstāvji.

Vienpadsmit mākslinieku darbi aicina just līdzi svešiniekiem, vērot prieku un cerības, kas iekrāso viņu dzīvi.

Katrs cilvēks dzīvo tikpat spilgtu un sarežģītu dzīvi, kā mēs paši – par to pārliecināta galerijas "Rāmis" komanda. Kuldīgā izveidotās izstādes nosaukumā arī izvēlēts vārds "Sonder", kas radīts 2012. gadā, lai izteiktu šīs emocijas un sajūtas.

Galerijas vadītājs Jānis Dāvis saka, ar šo izstādi arī paši esam izkāpuši no rāmjiem. Ilgu laiku darbojušies kā ierāmēšanas salons, bet nu pāris gadus tā ir arī galerija. Kopizstādē uz reģionu ar saviem autoriem devušies pirmo reizi.

"Mēs centāmies atlasīt tiešām profesionālu mākslinieku darbus, ar ko mēs strādājam kopā, un atvest patiešām tādu lielu daudzumu ar darbiem, ja nemaldos, ap 40 darbu eksponēti. Šis ir liels solis mums," teic galerijas "Rāmis" īpašnieks Jānis Dāvis.

Kuldīgas mākslas kultūrtelpas kurators Raimonds Kalējs atzīmē: "Man gribējās, lai viņus redz vairāk, redz viņu pārstāvētos māksliniekus, un es domāju, tas svaigums, ko viņi ir ienesuši šajā izstādē, tas ir pārsteidzošs."

Izstādē ir 11 mākslinieku darbi. Katrs no tiem kā logs citu cilvēku dzīvēs, kas aicina ieskatīties dziļāk krāsu, apveidu, izteiksmes un satura telpā.

Raimo Lielbriedis ļāvies 19. gadsimta tehnikai, kuru nosaucis par akācijas sveķu nospiedumu, šādi tuvinot fotogrāfiskas izcelsmes attēlu grafikai: "Man ir ļoti svarīgs izskats. Ļoti svarīgs tas darba process, kā tas notiek pašam sev, kā mēdz teikt, pirkstu kustināšana. Skatītājs var saņemt vēstījumu pāri pārēm, tik, cik viņam ļauj fantāzija."

Savukārt gleznotāja Madara Gulbis par savu darbu stāsta: "Tos impulsus gleznošanai tieši šīm gleznām saņemu dabā. Tas būtu harmonija, tas būtu pasaules mīlestība, pasaules saprašana un jušanās tajā."

Gleznotājs Māris Upzars atzīst, ka krāsu valoda ir piemērota, lai runātu par cilvēka esības noslēpumu: "Es izvēlējos tādus, kas nav ļoti koši. Man ir arī koši, bet pēdējos gadus pelēcīgi mīļāki kaut kā. Tas, iespējams, ir saistīts ar to, ka es kļūstu arvien pieaugušāks. Man vairs nav tāds melns un balts tik izteikti, es to vidusceļu vairāk meklēju, vairāk to novērtēju."

Izstāde "Sonder" Kuldīgas Mākslas namā būs apskatāma līdz 26. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti