KŪL

Ar iekšām uz āru - top jauna dejas izrāde par ķermeni kā iekšēju un ārēju arhīvu

KŪL

Tehnoloģijas, cilvēks un daba Rīgas Fotogrāfijas biennālē

Liepāja aicina uz Skaņas dienām

Eksperimenti ar skaņu un mākslu – Liepājā aicina uz festivālu «Skaņas dienas»

No 23. līdz 27. aprīlim Liepājā norisināsies starptautiskais skaņai, mākslai un eksperimentiem veltītais festivāls "Skaņas dienas". Šī gada festivāls uzmanību vērš skaņu mākslas, audiovizuālās kultūras un dizaina praksēm – jaunu izteiksmes līdzekļu meklēšanai, unikalitātes un radošas domāšanas attīstīšanai, DIY jeb "dari pats" kultūrai, materiālu un lietu darbības principu izpētei, "Radio Naba" raidījumā "KŪL" stāstīja tā rīkotāji. 

Festivāla centrālā aktivitāte ir radošās darbnīcas, kuras aptver dizaina, skaņas mākslas, mūzikas, vizuālās mākslas un tehnoloģiju nozares. 

Dalībniekiem būs iespēja apgūt dažādas prototipēšanas un elektronikas tehnikas, izgatavojot mūzikas instrumentus un citus skaņu objektus, analogo sintezatoru spēlēšanu, unikālas telpiskās skaņas veidošanas metodes, performanču un kompozīcijas veidošanu, skatuves noformējuma izstrādi un citas prasmes. 

Darbnīcu vadītāji ir starptautiski atzīti mākslinieki, mūziķi un dizaineri no Latvijas un ārvalstīm. Radošās darbnīcas notiks Rīgas Tehniskās universitātes Liepājas Mākslas pētījumu laboratorijā (MPLab) un Liepājas Izglītības pārvaldes Zinātnes un izglītības inovāciju centra digitālās ražošanas laboratorijā "FabLab Liepāja".

"Pirmkārt, šis festivāls ir kopā būšana cilvēkiem, kuriem interesē skaņa kā medijs, un visas nedēļas garumā darbnīcās tiks dažādos veidos skatīts, kā darboties eksperimentālos veidos ar skaņu.

Gan pašiem māksliniekiem veidojot mūzikas instrumentus un skaņu rīkus, gan apmeklētājiem mācoties dažādas jaunas tehnikas, ko pasniegs mākslinieki," stāstīja viena no festivāla rīkotājām Krista Dintere. 

"Skaņas dienas" aizsākās 2013. gadā kā jauno mediju mākslas, skaņu mākslas eksāmens, bet ar laiku tas ir izaudzis par festivālu.

"Sākām ar to, ka rādījām savus darbus citiem, bet šobrīd jau esam izauguši līdz tam, ka aicinām starptautiski atzītus māksliniekus pasniegt lekcijas studentiem un interesentiem, kuras nodrošinām bez maksas. Organizējam arī dažādus koncertus un performanču vakarus," norādīja Dintere.

Tāpat šogad festivāla publiskajā programmā iekļauti divi koncerti – 25. un 27. aprīlī.

Koncerts "Laika spēle" notiks 25. aprīlī Liepājas koncertzālē "Lielais Dzintars", un tajā tiks atskaņoti skaņdarbi elektronikai, kas tiks telpiskoti ap klausītājiem izvietotā astoņu skaļruņu akustiskā sistēmā. Koncerts divās daļās iepazīstinās ar elektroakustiskās mūzikas un imersīvās skaņas aktualitātēm Kanādā un Latvijā.

Koncerta nosaukums "Laika spēle" ir tieša atsauce uz koncerta programmas pirmo daļu, kurā tiks atskaņoti konkursa "JTTP – Jeu de Temps / Times Play" uzvarētāju un tematisko balvu ieguvēju skaņdarbi. Konkursu jau 24. reizi rīkoja Kanādas Elektroakustiskā Savienība (Canadian Electroacoustic Community (CEC)), un tas veltīts jaunajai elektroakustiskajai mūzikai Kanādā.

Kanādas jaunās paaudzes un uzlecošo komponistu elektroakustiskās mūzikas koncertā skanēs gan skaņas kompozīcijas telpiskam izpildījumam, gan audiovizuālas kompozīcijas.

Savukārt 27. aprīlī klubā "Kursa" ar vērienīgu pasākuma programmu tiks atzīmēts festivāla noslēgums.

"Tas centrālais notikums festivālā ir "Skaņas dienu" noslēgums, tātad festivāla noslēguma koncerts, kas notiks sestdienā, kurā gan būs iespējams redzēt rezultātu, kas tad šajā festivāla nedēļā ir tapis, gan iepazīties ar festivāla māksliniekiem, kuri uzstāsies ar savām performancēm, rādot to, kas tad ir viņu skaņu pasaule, un tā ir visai nepieradināta," stāstīja Dintere.

Tiks atskaņoti daudzveidīgi un eksperimentāli ambientās, trokšņu mūzikas un citu žanru priekšnesumi, kuros eksperimentēts ar dažādiem analogiem, digitāliem un mākslinieku pašu izstrādātiem sintezatoriem, klasiskiem akustiskiem instrumentiem, lauka ierakstiem un netradicionālām komponēšanas metodēm.

"Manuprāt, pa šiem 11 festivāla gadiem ir augusi eksperimentālās mūzikas kustība Latvijā. Tā ir tiešām bagātinājusies. Pēdējā laikā mēs arvien biežāk dzirdam tādus nosaukumus kā "imersīvais koncerts" vai "telpiskais koncerts", un arī šajā festivālā šī tēma nebūs sveša, jo mēs arī centīsimies to risināt dažādos veidos. Jā, tā kā tas ir tāds, manuprāt, liels prieks – redzēt, ka šo gadu laikā daļa no studentiem ir kļuvuši paši par māksliniekiem un turpina radīt gan skaņas, gan dažādus vizuālus eksperimentus, ko ir ļoti aizraujoši redzēt," pauda Dintere.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti