Labrīt

ATD vadītājs: Jaunā reģionālā sabiedriskā transporta biļešu sistēma darbojas bez problēmām

Labrīt

Lielākā problēma onkoloģijas pacientiem šobrīd ir zāļu pieejamība

No skaņas eksāmena līdz starptautiskam festivālam „Skaņas dienas”

No skaņas eksāmena līdz starptautiskam festivālam – Liepājā 11. reizi notiek «Skaņas dienas»

Vairāk nekā 80 dalībnieku no dažādām valstīm piedalās festivālā "Skaņas dienas", kas šonedēļ norisinās Liepājā. Skaņai, mākslai un eksperimentiem veltītais festivāls notiek jau 11. reizi, tas vienkopus pulcē gan atpazīstamus, gan jaunus māksliniekus, arī studentus un entuziastus, kuri piedalās radošajās darbnīcās un vienlaikus piedāvā apmeklētājiem koncertu laikā izbaudīt gan jaunus, gan iepriekš radītus skaņdarbus un skaņas performances.

""Skaņas dienas" būtībā aizsākās pirms vienpadsmit, pat mazliet vairāk gadiem, sākumā tas bija mūsu jauno mediju mākslas studiju skaņas eksāmens – tā bija kopīga sanākšana, visi prezentē savus darbus, veido skaņas instalācijas. Ar katru gadu tas ir papildinājies, audzis, šobrīd to var saukt jau par pilntiesīgu festivālu," Latvijas Radio par festivāla pirmsākumiem zina teikt viena no tā rīkotājiem Krista Dintere. Tik liels dalībnieku un meistarklašu skaits Liepājā tiek piedzīvots pirmo reizi. Jau ceturtdien, 25. aprīlī, gaidāms kāds īpašs notikums, kas norisināsies koncertzāles "Lielais dzintars" kamerzālē, stāsta Krista Dintere: "Notiks koncerts ar nosaukumu "Laika spēle". Tā ir atsauce uz Kanādas Elektroakustiskās mūzikas savienības rīkoto konkursu "Jeu de Temps / Times Play", kas Kanādā norisinās jau 24. reizi. Konkursa uzvarētāju darbi tiks atskaņoti "Lielā dzintara" kamerzālē koncerta pirmajā daļā, tas būs 70 minušu garš koncerts gan astoņu skaļruņu atskaņojumam, gan darbiem, kas ir papildināti ar vizualizācijām.

Ir ieradušies arī vairāki kanādiešu komponisti, kuri savus darbus prezentēs dažāda veida elektroniskā, dzīvā izpildījumā, vai nu savu skaņdarbu telpiskojot, skaļruņos ap skatītājiem vai spēlējot skaņu materiālu dzīvajā."

Liepājā šonedēļ notiek ar skaņu saistītas radošās darbnīcas, kuru laikā tiek veidoti jauni darbi. Darbnīcas vada latviešu, bet pārsvarā ārzemju mūziķi, starptautiski atzīti mākslinieki, atklāj Krista Dintere: "Oriģinālu instrumentu veidošana mūzikas izpildīšanai, sintezatoru būve, skatuves vizuālā noformējuma veidošana un scenogrāfija, arī dažādi komponēšanas veidi. Skaņas dienu noslēgumā norisinās koncerts, kur tiek prezentēti gan darbnīcās veidotie jaundarbi, gan uzstājas mūsu festivāla viesi. Līdz šim vērienīgākais no skaņu dienu festivāliem, jo pirmo reizi mums ir desmit darbnīcas, kas norisinās vienlaicīgi."

Radošajā darbnīcā par audiovizuālo radīšanu piedalās "RTU Liepāja" jauno mediju mākslas 1. kursa studente Katrīna Milta. Mēs veidojam video mūziku, kur video nav nodalāms no skaņas, saka Katrīna:

"Mēs šodien eksperimentējām ar kamerām, mēģinājām izstiept to iespējas līdz maksimumam, līdz kaut kam jaunam. Sāksim šo video izmantot kā avotu skaņai.

Tur var būt visādi. Grūti pagaidām raksturot, vai tas būs tuvāk ierakstiem no vides, vai mūzikai. Esmu priecīga par darbnīcas izvēli, mums ir ļoti interesants darbnīcas vadītājs."

Viens no radošo darbnīcu vadītājiem ir mūziķis un mākslinieks no Kanādas Emīls Žingrēns Terjēns, kurš spēlē gan ģitāru, gan klavieres, bet dzīves laikā papildus apguvis tieši skaņas mākslas radīšanas procesus, ko papildina vizualizācijas. "Ir saistoši strādāt ar cilvēkiem no man nezināmām vietām, ar citādāku redzējumu. Es pats varu daudz iemācīties no viņiem. Tā man ir lieliska iespēja," uzsver mūziķis.

Piektdien, 26. aprīlī, kultūrvietā "Kursas putni" notiks seminārs, kurā savu darbību prezentēs dažādi mākslinieki un radošo industriju pārstāvji no "Gamechanger Audio", "Erica Synths", "Dirty Deal Audio" un citām organizācijām. Vakara turpinājumā notiks atvērtā performanču programma, kurā uzstāsies jaunie eksperimentālās un elektroniskās mūzikas mākslinieki no Latvijas, Lietuvas un Somijas. Savukārt sestdienas, 27. aprīļa, vakarā ar vērienīgu koncertprogrammu tiks atzīmēts "Skaņas dienu" nedēļas noslēgums.

Pasākuma laikā iecerēta arī daudzveidīga un eksperimentāla audiovizuālu performanču programma. Būs iespēja dzirdēt ambientās, trokšņu mūzikas un citu žanru priekšnesumus, kuros eksperimentēts ar dažādiem analogiem, digitāliem un mākslinieku pašu izstrādātiem sintezatoriem, klasiskiem akustiskiem instrumentiem, lauka ierakstiem un netradicionālām komponēšanas metodēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti