Saeima vērtēs pilsoņu iniciatīvu neaplikt pensijas ar nodokli

Saeima ceturtdien, 25. aprīlī, nodeva vērtēšanai Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai vairāk nekā 10 000 pilsoņu parakstītu prasību atcelt pensiju aplikšanu ar nodokli.

Ar nodokli neapliekamais minimums pensionāriem ir 6000 eiro gadā jeb 500 eiro mēnesī. Pensijas no 350 līdz 500 eiro, ko ar nodokli neapliek, atbilstoši Labklājības ministrijas datiem saņem ap 34% pensionāru, bet liela daļa jeb 43% pensiju ir no 500 līdz 1000 eiro. Tās skar iedzīvotāju ienākuma nodoklis, iekasējot apmēram piektdaļu pensijas.

Politiskajā vidē ir sadzirdēta nepieciešamība pārskatīt šo kārtību, bet pretī ir bijis arguments par ietekmi uz budžetu.

2023. gadā no pensijām ieturētais iedzīvotāju ienākuma nodoklis bija virs 120 miljoniem eiro, nākamgad tas lēsts tuvu 140 miljoniem eiro. Lielu daļu – 75% – no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem novirza pašvaldībām, iepriekš norādīja  Finanšu ministrija.

Latvijas Pensionāru federācija savukārt iepriekš pauda gatavību piekrist kompromisam un akceptēt variantu, ka ar nodokli neapliek pensijas vismaz minimālās algas apmērā, kas pašlaik ir 700 eiro.  

Finanšu ministrijas un Saeimas deputātu ieskatā skaidrībai par šo risinājumu jābūt rudenī līdz ar citām nodokļu sistēmas izmaiņām, ko plāno ieviest no 2025. gada.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti