Kultūra / Skatuve
Aktrise Diāna Krista Stafecka: No augšas teātris līdzinās kalniem, kur mijas baiļu un adrenalīna saj...
Aktrise Diāna Krista Stafecka: No augšas teātris līdzinās kalniem, kur mijas baiļu un adrenalīna sajūta
"Es šobrīd ļoti daudz domāju par, citēšu savu pedagoģi Indru Rogu, attiecībām ar profesiju, un es tās robežas apzināti vai neapzināti testēju un pārbaudu. Ne tā, ka Latvijas teātris vai ārpus Latvijas, bet vienkārši sevī pašā. (..) Es meklēju, kas tas ir man un ko man gribas no profesijas, no teātra, lai arī kurā pasaules malā tas atrastos," Latvijas Radio raidījumā "Šņorbēniņi" saka Valmieras Drāmas teātra aktrise Diāna Krista Stafecka, kura 2023. gada rudenī saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu kā "Gada jaunā skatuves māksliniece".
Liepājas teātris piedāvās vasaras rezidences; atrisinājies zemes jautājums teātra Mazajai zālei
Liepājas teātris piedāvās vasaras rezidences; atrisinājies zemes jautājums teātra Mazajai zālei
Šonedēļ oficiāli apstiprināja Liepājas teātra jaunos vadītājus. Par māksliniecisko izaugsmi rūpēsies režisors Valters Sīlis, bet teātra saimnieciskās rūpes uzņemsies bijusī valdes locekle Eva Ciekurze. Gan viens, gan otrs Latvijas Radio uzvēra esošos teātra resursus un vērtības, taču vienlaikus būs jādomā, kā mazināt finansiālo plaisu starp valsts profesionālajiem teātriem un pašvaldības teātri. Teātra jaunā vadītāja atklāj arī kādu jaunumu – beidzot izdevies apvienot zemes gabalus, kas ļaus uzsākt teātra Mazās zāles ieceri. Vēl viens jaunums – Liepājas teātris vasarā varētu kļūt par rezidenču vietu māksliniekiem.
FOTO: Valmieras teātrī pirmizrāde stāstam par Konsuelu Sent-Ekziperī
FOTO: Valmieras teātrī pirmizrāde stāstam par Konsuelu Sent-Ekziperī
2. februārī Valmieras teātra Apaļajā zālē pirmizrāde dramaturģes Justīnes Kļavas radītajai lugai "Konsuela Sent-Ekziperī" Henrija Arāja režijā, informēja teātrī. Stāsts par lidotāja grāfa Antuāna Sent-Ekziperī liktenīgo sievieti Konsuelu, kura, kā uzskata, ir ierakstīta kaprīzajā un egocentriskajā Rozes tēlā Sent-Ekziperī slavenākajā darbā "Mazais princis".
Ogres teātris pārtop par neatkarīgu pašvaldības iestādi
Ogres teātris pārtop par neatkarīgu pašvaldības iestādi
Ogres teātris, kurā savulaik skatuves gaitas sāka Gunārs Cilinskis, no 1. februāra ir kļuvis par neatkarīgu pašvaldības iestādi. Pirms četriem gadiem tas ar domes lēmumu tapa par profesionālu teātri un tālākā nākotnē ogrēnieši labprāt sacenstos arī par "Spēlmaņu nakts" Skatuves naglām.
Liepājas teātra mākslinieciskā vadītāja Valtera Sīļa mērķi – ieguldīt jaunajos aktieros un attīstīti...
Liepājas teātra mākslinieciskā vadītāja Valtera Sīļa mērķi – ieguldīt jaunajos aktieros un attīstīties starptautiski
Kandidēt uz Liepājas teātra mākslinieciskā vadītāja amatu režisoru Valteru Sīli mudināja iekšējās misijas sajūta un vēlme uzņemties atbildību par teātra mākslu, kas top un kas taps. Liepājā viņš vēlas ieguldīt teātra turpinājumā, strādājot ar jaunajiem aktieriem, un attīstīt starptautisko sadarbību dažādos jaunos formātos, jaunais teātra mākslinieciskais vadītājs Valters Sīlis stāstīja Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo".
Ko drīzumā piedzīvot teātrī? Trīs ierosmes
Ko drīzumā piedzīvot teātrī? Trīs ierosmes
Rīgā ar viesizrādēm "Kā sagaidīt citplanētieti" viesojas Valmieras teātris, Čehova teātrī gaidāma pirmizrāde ""Skatuve" ugunī", bet nākamnedēļ Rīgā norisināsies Baltijas Dejas platforma, pulcējot dejas profesionāļus no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.
Stāsts par aizgājušo gadsimtu – režisora Dmitrija Krimova pirmizrāde Rīgā
Stāsts par aizgājušo gadsimtu – režisora Dmitrija Krimova pirmizrāde Rīgā
Latvijas Nacionālajā teātrī ceturtdien, 1. februārī, pirmizrāde darbam "Pīters Pens. Sindroms", ko režisors Dmitrijs Krimovs nosaucis par "nostalģisku drāmu". Nostalģija par to, ka Pīters Pens, ko skotu rakstnieks Džeims Berijs savulaik iecerēja kā mūžīgo zēnu, Krimova interpretācijā tomēr pieaug? Jeb nostalģija par ko citu?
Vai baletdejotājs ir vīrišķīga profesija?
Vai baletdejotājs ir vīrišķīga profesija?
Laikā, kad cīnāmies par līdztiesību, joprojām mēdzam gluži neapzināti sadalīt pasauli zēnu un meiteņu frontē. Daļa sabiedrības dzīvo stereotipos, ka ir profesijas, kas domātas tikai sievietēm vai tikai vīriešiem. Šāda domāšana arvien vairāk iezogas arī dejas jomā – kāpēc Rīgas Baleta skolā zēnus nu jau var saskaitīt uz abu roku pirkstiem? Kāpēc zēni vairs negrib dejot baletu vai varbūt to nekad nemaz nav gribējuši?
Jaunās Liepājas teātra valdes fokusā – teātra mazās zāles izveide un darbinieku algas
Jaunās Liepājas teātra valdes fokusā – teātra mazās zāles izveide un darbinieku algas
No 1. februāra darbu sāks pildīt Liepājas teātra jaunā valde, kas sola gādāt par teātra mazās zāles izveidi, kā arī  aktieru un tehnisko darbinieku algu palielināšanu. Jau ilgstoši tās ir vienas no zemākajām valstī, salīdzinot ar citiem teātriem. Lai gan šogad kultūras nozarei valsts piešķīrusi papildu budžetu, Liepājas teātris to varētu arī nejust, jo juridiski ir pašvaldības pārziņā.
Liepājas teātri vadīs Valters Sīlis un Eva Ciekurze
Liepājas teātri vadīs Valters Sīlis un Eva Ciekurze
Otrdien, 30. janvārī, oficiāli apstiprināta jaunā Liepājas teātra valde. Valdes locekļa pienākumus administratīvajā un saimnieciskajā jomā no 1. februāra sāks pildīt bijusī Liepājas teātra valdes locekle Eva Ciekurze, savukārt par Liepājas teātra valdes locekli mākslinieciskajā jomā apstiprināts režisors Valters Sīlis.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd