Červonkas luterāņu baznīca Jēkabpils novadā – ceļā uz atdzimšanu

Jēkabpils novada Kaldabruņā soli pa solim tiek atjaunota Červonkas baznīca – dievnams, par kuru klīst leģenda, ka tur savulaik esot kristīts latviešu klasiķis Rainis. Baznīcas atdzimšanā īpaša loma ir Kaldabruņas luterāņu draudzei un vietējai biedrībai, kas aktīvi darbojas, lai dievnamu atjaunotu. Šobrīd tiek gatavoti jauni stikli baznīcas logiem.

Kaldabruņas luterāņu baznīca, saukta arī par Červonkas baznīcu, atrodas Jēkabpils novada Rubenes pagastā. Dievnamu pamatīgi skāris laika zobs, bet Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Kaldabruņas draudze, biedrība "Ūdenszīmes" un citi apņēmīgi iedzīvotāji velta savu laiku un spēkus, lai ēku atjaunotu. Kaldabruņas luterāņu draudzes priekšniece Elga Vuškāne pastāstīja, ka jau pirms vairākiem gadiem notika pirmie darbi.

Kaldabruņā atjauno Červonkas baznīcu
00:00 / 04:33
Lejuplādēt

"Uzlikām krustu. Tad mums piešķīra nedaudz naudiņu, un par to naudiņu mēs uzlikām jumtu," teica Vuškāne. "Mēs likām pašu spēkiem – no draudzes cilvēki lika bez tehnikas, bez nekā, viņi nesa tās plāksnes un stiepa, un [vilka] ar striķiem. Bija visādi. Bet uzlika, jumts turas, paldies Dievam, viss labi."

Atjaunošanas procesā ir iesaistījusies Kaldabruņas biedrība "Ūdenszīmes", kas palīdz gan līdzekļu piesaistē, gan darbu veikšanā. Šobrīd biedrības stikla māksliniece Ingrīda Degtjarova pati savām rokām veido baznīcas logu stiklus ar ornamentiem.

Darbam izmanto vecus stiklus, ko sarūpējuši ziedotāji.

Degtjarova teic, ka iesaistīties šajā projektā ir goda lieta.

"Te ir mūsu baznīca, un mēs jau arī iekustinājām, sākot ar koncertiem, ar pasākumiem, ar visu," paskaidroja Degtjarova. "Ja jau ir aizgājis uz to, ka var atjaunot, uzskaistināt, uzfrišināt – tur nebija divu runu, ka mēs paši taisām stiklus."

Vispirms uz pamatnes virsū liek jau iepriekš sagatavotu trafaretu, uz kura uzber ģipsi. Svarīgi, lai ģipsis būtu uzbērts precīzi, paskaidroja stikla māksliniece.

Ingrīda Degtjarova veido baznīcas logu stiklus
Ingrīda Degtjarova veido baznīcas logu stiklus

"Kur ir uzbērts ģipsis, tur stiklam būs tāds kā pacēlums, tas veido to ornamentu," norādīja Degtjarova.

Uz pamatnes uzmanīgi tiek uzlikts iepriekš izgrieztais stikla gabals, ko piespiež, lai ģipsis cieši piekļautos stiklam. Tad māksliniece nes sagatavoto stiklu uz krāsni, ievieto tajā un cieši aizver durtiņas. Diennakti stiklu apstrādā augstā temperatūrā.

"Programma ir uz 24 stundām. Temperatūra – tas ir atkarīgs no stikla biezuma, bet principā temperatūra ir 780–790 [grādi]," teica māksliniece

Vairāki fragmenti jau ir gatavi. Tie ir vienkrāsaini, gaiši stikli – veidoti tā, lai baznīcā ieplūstu vairāk saules gaismas.

Tagad biedrība "Ūdenszīmes" meklē līdzekļus logu rāmju restaurācijai. Kad viena mērķa vārdā apvienojas spēki no dažādām pusēm, tad nav atkāpšanās varianta, lai gan ceļš uz ieceri ir izaicinājumu pilns, saka biedrības "Ūdenszīmes" valdes priekšsēdētāja Ieva Jātniece.

"Godīgi sakot, es biju nobijusies sākumā. Nevar teikt, ka es šobrīd arī justos tā droši un pārliecināti, bet ir tādas situācijas, kad tev vienkārši noliek priekšā – nu, re kur! Mēs izdarīsim to, ja tu apņemsies un izdarīsi to, vismaz mēģināsi darīt," atzina Jātniece. "Ja tu tur esi, šinī brīdī, šinī laikā un šajā situācijā, tad vienkārši izvilkt savu kārti no tā uzvarošā salikuma tu nedrīksti."

Palīdzīgu roku baznīcas atjaunošanas entuziastiem ir sniedzis Rīgas Mākslas un mediju tehnikums, kas tuvāko gadu laikā apņēmies uztaisīt jaunu altāri, dievgaldu, kanceli un citus interjera priekšmetus, neprasot samaksu par darbu. Tikmēr Kaldabruņas pārstāvjiem priekšā vēl vairāki uzdevumi.

Červonkas baznīca
Červonkas baznīca

"Pašu spēkiem vēl jāpabeidz ir griesti, un, protams, mums vissāpīgākais jautājums ir grīda, jo uz tās ir gulējuši minerālmēsli. Septiņdesmitajos gados bija minerālmēslu noliktava," pastāstīja draudzes priekšniece Vuškāne. "Bija izsists sienā caurums no Kaldabruņas puses, viņi brauca ar traktoriem iekšā un gāza iekšā tos minerālmēslus ar kravām. Kad sākām tur darboties, bija paliels tāds caurums. Puiši aizlēja ar betonu, bet pamazām ir tieksme atkal tiem minerālmēsliem no apakšas grauzt visu, kas ir sabetonēts."

Savulaik Červonkas baznīca ir piedzīvojusi arī aktīvu draudzes dzīvi, bet šobrīd dievkalpojumi tur notiek pārsvarā svētkos.

Draudzes pārstāvji pauž cerību, ka pēc dievnama atjaunošanas ticīgie tur varēs pulcēties biežāk. Lai baznīca atdzimtu, nepieciešami lieli naudas līdzekļi. Līdz šim atbalstu sniegusi pašvaldība, privātpersonas, tāpat arī uzņēmēji, bet ziedotāju palīdzība nepieciešama vēl joprojām. Iedzīvotāji tic, ka sapnis tiks piepildīts – ne velti uz baznīcas jumta dzīvo svētības un laimes nesējs stārķis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti