Pērn ievērojami pieaugusi siera ražošana un eksports

Pagājušajā gadā Latvijā katrs iedzīvotājs apēdis vidēji 23 kilogramus (kg) siera. Biedrības "Siera klubs" jaunākie dati liecina, ka pērn ievērojami pieaugusi gan siera ražošana, gan eksports. Rūpnieki prognozē – ja tirgu neskars kādi būtiski satricinājumi, pozitīvas tendences turpināsies arī šogad.

Pērn ievērojami pieaugusi siera ražošana un eksports
00:00 / 03:43
Lejuplādēt

Siera rūpnieciskā ražošana pērn ievērojami palielinājusies. Skaitļu izteiksmē pieaugums mērāms teju par 9000 tonnu jeb 17%, vēsta biedrība "Siera klubs". Arī siera eksports pērn ir nozīmīgi palielinājies – par 4000 tonnu. Audzis arī siera patēriņš. 

Biedrības "Siera klubs" vadītāja Vanda Davidanova norādīja: "Mēs katrs – liels, mazs, seniors – gadā esam apēduši [vidēji] 23 kg siera un biezpiena, kas ir par 700 gramiem (g) vairāk, nekā 2022. gadā, kas ir ļoti labs rādītājs."

Davidanova uzskata, ka viens no pieauguma iemesliem ir arī "Siera kluba" aktivitātes, popularizējot sieru. Viņa cer, ka šogad izdosies noturēt pieauguma tempus, jo uzņēmumi strādā, bet problēma gan esot darbaroku trūkums pārtikas rūpniecībā. Labā ziņa, ka pērn palielinājusies arī citu piena produktu ražošana: sviesta un piena – par 40%, bet krējuma – par 14%.

Viena no lielākajiem siera ražotājiem "Smiltenes piens" kopējais saražotā siera apjoms pērn pieaudzis par trešdaļu. 

"Smiltenes piena" valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova stāstīja: "Galvenie pieauguma faktori ir industriālo sieru ražošana, kas tiek realizēti gan jaunos eksporta tirgos, gan patēriņš vietējā tirgū. Galvenā eksporta valsts mums ir Itālija. Savu sieru tirgojam uz 18 dažādām valstīm, un 2023. gadā esam uzsākuši siera eksportu uz septiņām jaunām valstīm, līdz ar to sasniedzot kopējo eksporta pieaugumu 65% apmērā pret 2022. gadu."

Bogdanova novērojusi, ka fasētā siera pārdošanas apjomi vietējā tirgū nedaudz sarūk, kas skaidrojams ar lielo konkurenci un importa sieru pieplūdumu no Polijas un Igaunijas. Joprojām tirgū ir liels akciju īpatsvars un patērētājs dod priekšroku cenai.

Savukārt "Jaunpils pienotavas" eksports sasniedzis gandrīz desmit miljonus eiro, kas ir trešā daļa no apgrozījuma. Par eksporta valstīm stāstīja "Jaunpils pienotavas" valdes loceklis Jānis Bērtulsons: "Amerika, Izraēla, Austrālija. Izraēla ir viens no augošākajiem tirgiem. Eksportējam sasaldētu biezpienu. Šī gada laikā Jaunpilī plānojam siera ražošanu palielināt. Vienu specifiskā siera ražošanu no Igaunijas pārcelsim uz Latviju."

Pavisam ražotāji pērn eksportējuši 34 000 tonnu siera par 140 miljoniem eiro, un visvairāk pieaudzis siera eksports uz Vāciju – par 33% un uz Nīderlandi – par 38%. Šīs abas ir nozīmīgākās Latvijas siera eksporta valstis. Savukārt eksports sarucis uz Itāliju un Rumāniju. Tiesa, pērn par 199% pieaudzis ievestā siera daudzums no Ukrainas, taču kopumā tas veidoja vien 3% no visa siera importa.

Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks gan vērsa uzmanību uz importu: "Tā aina ir ļoti konkrēta, bet skarba priekš mums. Mazumtirgotāji joprojām vienkāršus piena produktus ar pievienoto vērtību iepērk Lietuvā, Igaunijā, daļēji Polijā. Pirmajā vietā gan Lietuvā, gan Igaunijā ir pašu ražotie produkti un tad tikai ievestie, bet Latvijā situācija ir vissliktākā."

Lai arī ražošanas rādītāji priecē, piena produktu ražotāji kā problēmu saskata augsto darba nodokļu slogu, kas mazina uzņēmumu konkurētspēju reģionā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti