Vai Lieldienās aug pieprasījums pēc sāls? Pēdējo gadu laikā cenas trīskāršojas

Kur Lieldienas, tur olas, bet nevajadzētu aizmirst arī par sāli. Kā vēsta tautas ticējums – ja Lieldienās ēdīsi olas bez sāls, vasarā knauši tevi nokodīs vai arī nāksies melot visu cauru gadu. Tiesa, jāatceras arī mediķu brīdinājums, ka sāli nevajag lietot par daudz, jo tas var kaitēt veselībai. Kāds ir pieprasījums pēc sāls, kā mainījusies tā cena, un ko saka iedzīvotāji?

Vai Lieldienās aug pieprasījums pēc sāls? Pēdējo gadu laikā cenas trīskāršojas
00:00 / 04:40
Lejuplādēt

Oficiālie statistikas dati rāda – sāls cena pēdējo trīs gadu laikā ir pieaugusi gandrīz trīs reizes. 2021. gadā kilograms rupjā sāls maksāja 46 centus, bet 2023. gadā jau vienu eiro un 17 centus.

Vai pircēji ir pamanījuši sāls cenu kāpumu? To Latvijas Radio vaicāja Rīgas ielās sastaptiem iedzīvotājiem.

"Neesmu pamanījis, laikam par maz tērēju. Laikam tā sāls cena nebija tik augsta. Ja būtu citādi, būtu pamanījis. Lieldienas vēl priekšā. Jūs uzdodat tādu jautājumu, kas manī raisa interesi."

"Esmu pamanījusi, bet toties to ir vairāk un tās ir dažādas. Katram savs ticējums. Galvenais, lai labs laiks un lai olas neplīst."

"Nē, es nepērku, mana meita to dara. Sāli nevajag ēst; pēc iespējas mazāk [ēst] tāpēc, ka sāls ir kaitīgs."

"Esmu iegādājusies sāls iekrājumus no ceļojumiem. Man ir jūras sāls. Man tā ļoti garšo, tāpēc arī beru klāt, un man ir labi. Tad labāk ar sāli, nevis odiem."

To, ka sāls cenas dubultojušās un pat trīskāršojušās, atzina SIA "Latvijas Sāls tirdzniecības kompānija" pārdošanas direktore Inga Ansone. Kāpēc tā noticis?

"Tas viss ir izskaidrojams ar ģeopolitiskajiem apstākļiem. Tā rezultātā augšā cēlās energocenas – elektrībai, gāzei naftai. Visi trīs šie parametri vistiešāk ietekmē sāls cenu. Un pats galvenais, ka brīdī pēc 2022. gada kara iestāšanās tika pārtraukta Ukrainas sāls piegāde sakarā ar to, ka rūpnīcas [atrašanās vietā] Doneckas apgabalā notiek karadarbība. Līdz ar to sāls, kura bija ļoti lēta un bija mūsu tirgū 50–60 gadus, tās sāls padeve tika pārtraukta," zināja stāstīt Ansone.

Situāciju ietekmēja arī ažiotāža, kas sākās pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā un kad daudzi iepirka sāli. Līdz ar to Latvijas Sāls tirdzniecības kompānijai nācies meklēt jaunus piegādātājus. Zinot konservatīvo patērētāju un viņa vēlmi pēc rupjās sāls, kas ir pretēji Eiropas patēriņa tendencēm, kur galvenokārt izmanto smalko sāli, uzņēmumam izdevies atrast jaunu sadarbības partneri no Vācijas, kura prece atbilstot Latvijas iedzīvotāju vēlmēm. Pašlaik tirgū ir pieejama arī sāls no Lietuvas un Polijas piegādātājiem.

Eiropas ražotājiem jau sākotnēji sāls cenas bija augstākas, nekā Ukrainas ražotajiem, un klāt vēl nākušas papildu izmaksas, un cena auga par 100–110%, līdz ar to arī cenas kāpa veikalos. Salīdzinājumā ar citām valstīm Latvijā sāls gan esot lētāka nekā Vācijā, Dānijā, Beļģijā un Nīderlandē.

Lielākie mazumtirgotāji norādīja, ka pēdējā laikā sāls cenas ir stabilizējušās. "Maxima Latvija" komunikāciju vadītāja Liene Dupate-Ugule uzsvēra – lai gan kopš 2022. gada sākuma bija novērojamas sāls cenu izmaiņas, jau vairāk nekā gadu tās ir stabilizējušās. Lieldienu pirmssvētku periodā pieprasījums pēc sāls neesot pieaudzis, bet līdzīgi kā iepriekšējos gadus lielāks sāls pieprasījums ir novērojams tieši vasaras sezonā, kad iedzīvotāji veic konservēšanas darbus.

Kā sāls cenu izmaiņas ietekmē pārtikas produktu ražotājus?

"Šobrīd "Orkla Latvija" sadarbojas ar sāls ražotāju Austrijā, kurš spēj nodrošināt ražošanai nepieciešamos apjomus. Ja skatāmies izmaksu ziņā, līdz ar tirgus izmaiņām, kas notika sakarā ar karu Ukrainā, sāls cenas mainījās, taču šobrīd nenovērojam kādas būtiskas sāls cenu izmaiņas, kas varētu ietekmēt ražošanas izmaksas," pastāstīja "Spilvas" zīmola īpašnieka "Orkla Latvija" pārstāve Laura Bagātā. Sadarbība ar pašreizējo sāls piegādātāju esot stabila.

Vai ir cerības, ka sāls cenas varētu mainīties uz leju? Latvijas Sāls tirdzniecības kompānijas pārdošanas direktore Inga Ansone neredz pamatu  šādam scenārijam: "Kamēr notiek karadarbība ļoti daudzās vietās, ekonomika, tās nosacījumi visi ir tādi, ka cenas iet uz augšu. Tomēr mēs varam teikt, ka tagad tā [cena] ir stabila, bet, vai ies uz leju, – domāju, ka ne."

Svētkos varam sekot tautas ticējumiem un bērt sāli uz olām, cik tīk, tomēr jāatgādina arī mediķu ieteikumi sāli lietot ar mēru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti