Dzīve & Stils / Sarunas
Vēsturniece Daina Bleiere: Praktiskā «desovjetizācija» prasīs vairāk nekā 40 gadu staigāšanu pa tuks...
Vēsturniece Daina Bleiere: Praktiskā «desovjetizācija» prasīs vairāk nekā 40 gadu staigāšanu pa tuksnesi
Baltijas valstu atrašanās Padomju Savienības sastāvā vienmēr ir bijusi nelegāla aneksija un okupācija, taču mēs tāpat 50 gadus tur atradāmies – mēs bijām daļa no padomju sistēmas, un esam daudz ko no tās uzsūkuši. Atbrīvošanās nav viegla un vienkārša, un diemžēl ir cilvēku paradumi, kas nepiespiesti pārmantojas arī demokrātiskā iekārtā, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" vērtēja vēstures zinātņu doktore Daina Bleiere.
Drošības pētnieks Rostoks: Krievija iestigusi Ukrainā – tas šobrīd uzlabo Latvijas drošību
Drošības pētnieks Rostoks: Krievija iestigusi Ukrainā – tas šobrīd uzlabo Latvijas drošību
Tādas Krievijas nežēlīgās zvērības Ukrainā mēs nebijām domājuši piedzīvot, atzīst Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas asociētais profesors un Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks, uzsverot, ka šis karš licis Latvijai pārskatīt nostāju jautājumā par to, kādi bruņotie spēki mums ir nepieciešami.
Izšķiroša nozīme būs nevis Latvijas iedzīvotāju skaitam, bet izglītībai. Saruna ar vēsturnieku Gati...
Izšķiroša nozīme būs nevis Latvijas iedzīvotāju skaitam, bet izglītībai. Saruna ar vēsturnieku Gati Krūmiņu
Viena no okupācijas sekām ir nelielais uzņēmīgu un aktīvu cilvēku skaits Latvijā, kas rada idejas, iet un tās realizē, jo padomju laikā iniciatīva netika uztverta pozitīvi. Tāpēc būtu vairāk jāiegulda izglītībā un zinātnē, jo nākotnē izšķiroša nozīme būs nevis Latvijas teritorijai vai iedzīvotāju skaitam, bet tam, cik gudri būsim, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" vērtēja vēsturnieks Gatis Krūmiņš. 
Dziedošā «Azovstaļ» aizstāve «Ptaška»: Nolēmu, ka labāk krist kaujā, nevis kļūt par muļķi
Dziedošā «Azovstaļ» aizstāve «Ptaška»: Nolēmu, ka labāk krist kaujā, nevis kļūt par muļķi
Paramediķe Katerina Poliščuka ar iesauku "Ptaška", kas tulkojumā uz latviešu valodu nozīmē "Putniņš", kļuvusi par vienu no Ukrainas brīvības cīņas simboliem – video, kurā viņa dzied tolaik aplenktās Mariupoles rūpnīcas "Azovstaļ" ievainotajiem karavīriem, aizkustināja daudzus. Pārdzīvojusi aplenkumu un nonākšanu Krievijas spēku gūstā, Katerina uzsver – viņas misija nav beigusies, – tā ir Ukrainas atbrīvošana. Intervijā Latvijas Radio raidierakstā "Drošinātājs", viņa atzina, – jau 13 gadu vecumā, kad sākās karš Ukrainas austrumos, viņa sapratusi, ka ies karot. "Es nolēmu, ka labāk ir krist kaujā, nevis kļūt par muļķi, kas nekad sev nepiedos savu ieroču brāļu pamešanu," viņa sacīja, stāstot par došanos kopā ar biedriem uz "Azovstaļ" rūpnīcu.
VIDEO. Eiropas Revīzijas palātas loceklis Mihails Kozlovs: Mērķis ir atrast nepilnības, ne vainīgo
VIDEO. Eiropas Revīzijas palātas loceklis Mihails Kozlovs: Mērķis ir atrast nepilnības, ne vainīgo
Lai arī tikai vārdu spēle, bet patiešām Eiropas revidentu darbu var salīdzināt ar dziedināšanu – revidenti nemeklē vainīgos, bet nepilnības, un dara visu, lai tās tiktu novērstas un nākotnē neatkārtotos, kā arī nodarbojas ar profilaksi. Eiropas Revīzijas palātā (ERP) strādā arī Latvijas pārstāvis Mihails Kozlovs, kurš par savu darbu Luksemburgā stāstīja videosarunu ciklā "Tālsaruna", ko piedāvā sabiedrisko mediju portāls LSM.lv sadarbībā ar kustību #esiLV.
Latvijas skeletona tēvs Dainis Dukurs: Krievijas sportisti netiek ārā no propagandas iemasētas «pati...
Latvijas skeletona tēvs Dainis Dukurs: Krievijas sportisti netiek ārā no propagandas iemasētas «patiesības»
"Viņiem ir sava patiesība, ko viņiem propagandas mašīna iemasējusi, un viņi netiek no tā ārā," – tā par krievu sportistiem, ar kuriem līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā kontakti gandrīz pavisam ir pārtrūkuši, Latvijas Radio raidījumā "Laikmeta krustpunktā" sacīja skeletona treneris, kādreiz bobsleja kamanu izgatavotājs un jaunībā bobslejists – Dainis Dukurs.
Ukrainas žurnāliste: Rietumu medijos pietrūkst stāsta, kā ukraiņi tiek pāri traģēdijai
Ukrainas žurnāliste: Rietumu medijos pietrūkst stāsta, kā ukraiņi tiek pāri traģēdijai
Lai gan kara laikā žurnālistikā un mediju darbā ir zināmi ierobežojumi, Ukrainā kopš Krievijas sāktā pilnā mēroga uzbrukuma “nekad nav bijis tā, ka ģenerāļu bars nāk pie mums un nosaka ierobežojumus, mums bija diskusija, Latvijas Radio podkāsta “Mediju anatomijā” atklāj Ukrainas sabiedriskā medija Ziņu dienesta galvenā redaktore Angelina Kariakina. Ukrainas auditorijai Krievija izdarījusi visu, lai nogalinātu simpātijas pret sevi, savukārt Rietumu medijos, viņasprāt, pietrūkst stāsta par to, kāpēc un kā ukraiņi tiek pāri traģēdijām.
Pat parasts pretodu līdzeklis var glābt dzīvību. Saruna ar latviešu karavīru apgādātāju Ukrainā
Pat parasts pretodu līdzeklis var glābt dzīvību. Saruna ar latviešu karavīru apgādātāju Ukrainā
Jānis Ratkevičs Ukrainai cīņā par brīvību palīdz jau kopš 2014. gada. Šobrīd viņš vada projektu "Latviešu vienība Ukrainā", fokusējoties uz palīdzību tiem latviešu karavīriem, kuri riskē ar dzīvību Ukrainas cīņā pret Krievijas armiju. Viņš intervijā Latvijas Radio raidierakstā "Drošinātājs" stāstīja, ka karavīru vajadzību saraksts ir garš, turklāt katrā gadalaikā tas ir cits. Brīvprātīgais arī uzsvēra, ka izšķirošs karā var būt gan vienkāršs pretodu līdzeklis, gan saules aizsargkrēms.
Drošības eksperts Māris Cepurītis: Putina režīma izdzīvošanas iespējas es vēl nenorakstītu
Drošības eksperts Māris Cepurītis: Putina režīma izdzīvošanas iespējas es vēl nenorakstītu
Lai gan Krievijas iebrukums Ukrainā ilgst jau gadu bez nozīmīgiem panākumiem, Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīms vēl nav gluži norakstāms, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" vērtēja politologs, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektors un drošības eksperts Māris Cepurītis. Viņš uzsvēra, ka Krievijai joprojām ir kontakti ar Āzijas valstīm, un, par spīti sankcijām, tā vēl nav nospiesta uz ceļiem, tāpēc par režīma maiņu runāt ir pāragri. 
Ukraiņu rakstniece Tamāra Duda: Runa nav tikai par Putinu – Krievijā divas paaudzes uzaugušas naidā
Ukraiņu rakstniece Tamāra Duda: Runa nav tikai par Putinu – Krievijā divas paaudzes uzaugušas naidā
Ukraiņu rakstniece Tamāra Duda, kuras romāns "Meitiņa" par Krievijas iebrukuma Ukrainā pirmo vilni 2014. gadā atspoguļo viņas pašas kā brīvprātīgās pieredzi Donbasā, tic Ukrainas uzvarai, bet atzīst, ka uzvaras diena vēl ir tālu, turklāt runa nav tikai par Krievijas prezidenta Vladimira Putina sakaušanu, runa ir par tautu, kura atbalsta karu un kurai jau divas bērnu paaudzes tika uzaudzinātas, ienīstot Eiropu.
Kāpēc aizvien ir tik grūti apkarot vēzi. Saruna ar ķīmiķi Ivaru Kalviņu
Kāpēc aizvien ir tik grūti apkarot vēzi. Saruna ar ķīmiķi Ivaru Kalviņu
Lai arī skandāls, kas pirms vairākiem gadiem sporta pasaulē izcēlās saistībā ar mildronātu, šī preparāta ražotājam nesa tikai labumu, jo to ļoti labi pirka, tomēr vienam no preparātu izgudrotājiem ķīmiķim Ivaram Kalviņam ir aizvainojums, – daudziem radās nepareizs priekšstats, ka tas ir kaitīgs, viņš klāstīja Latvijas Radio raidījumā "Laikmeta krustpunktā". Tāpat intervijā zinātnieks atzina – apkarot vēzi ir sarežģītāk, nekā aizlidot uz Mēnesi.
Krievijā cīnīties pret sistēmu vairs nav iespējams. Intervija ar Vitāliju Manski
Krievijā cīnīties pret sistēmu vairs nav iespējams. Intervija ar Vitāliju Manski
Vitālijs Manskis ir Putina opozicionārs, kurš Krieviju pameta jau pirms astoņiem gadiem, pēc Krimas aneksijas. Tur viņam bija veiksmīga producenta karjera lielākajos televīzijas kanālos, taču Ukrainā dzimušais režisors, piekļūdams varas spicei, izlēma par labu režīmu atmaskojošu filmu uzņemšanai. "Putina liecinieki", "Gorbačovs. Paradīze" un "Saules staros" – dokumentāls stāsts par Ziemeļkorejas realitāti – tā ir pasaules slavu iekarojusī Manska zelta klasika. Iespējams, tagad tai piepulcēsies kopā ar ukraiņu režisoru Jevhenu Titarenko tapusī filma "Austrumu fronte", ko 24. februārī pirmizrādīs Berlīnes filmu festivālā, bet 8. martā – Rīgā, Manska izveidotajā festivālā "Artdocfest Riga".
Arī ārsti raud. Saruna ar ķirurgu no Ukrainas par dzīvības cenu karā
Arī ārsti raud. Saruna ar ķirurgu no Ukrainas par dzīvības cenu karā
Asinsvadu ķirurgs Romāns Bondarenko no Černihivas Ukrainā – Krievijas un Baltkrievijas pierobežā – pilsētas aplenkuma laikā vismaz trīs mēnešus dzīvoja, skraidot starp Černihivas slimnīcu un kara hospitāli, kur ik dienu operēja un glāba dzīvības. Lai arī sākumā ārsta stāsts šķiet visai ikdienišķs, tas ar katru jautājumu un atbildi arvien skaudrāk liek sajust kara realitāti. Intervijā Latvijas Radio raidierakstam "Drošinātājs", runājot par nāvi, kas kara laikā vēl vairāk kļuva par ārstu ikdienu, viņš atzina: "Reti kurš redz ķirurga asaras, kad viņam ir aizgājis pacients. Bet ticiet man, tādas ir."
«Olimpiskās komitejas prezidents Bahs ir liekulis.» Saruna ar ukraiņu skeletonistu Vladislavu Herašk...
«Olimpiskās komitejas prezidents Bahs ir liekulis.» Saruna ar ukraiņu skeletonistu Vladislavu Heraškeviču
Ukrainas skeletonists Vladislavs Heraškevičs, kurš par savām otrajām mājām sauc Siguldu, runājot par iespējamo Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību olimpiskajās spēlēs, sarunā Latvijas Radio podkāstā "Drošinātājs" uzsver, – Krievijas uzsāktais karš pret Ukrainu rit gandrīz gadu, bet tikai daži Krievijas sportisti to ir nosodījuši, lai gan viņi ir ceļojuši un redzējuši dzīvi ārpus Krievijas savām acīm. Viņaprāt, dalība būtu pieļaujama ar stingriem noteikumiem, piemēram, atklāti nosodot karu, lai Krievijas propaganda viņu sasniegumus nevarētu izmantot savā labā. Savukārt Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidentu Tomasu Bahu viņš nosauc par liekuli, kurš runā vienu, bet dara citu.
Ir viegli nosodīt karu, bet domāt par to – ārkārtīgi grūti. Saruna ar filozofu Arni Rītupu
Ir viegli nosodīt karu, bet domāt par to – ārkārtīgi grūti. Saruna ar filozofu Arni Rītupu
Varbūt kādam tas šķiet pašsaprotami, bet par karu domāt ir ārkārtīgi grūti. Ir viegli to nosodīt, bet karš un nāve ir viens no grūtākajiem domas priekšmetiem. Tāpat karš nevar būt neitrālas domas priekšmets, tas ir pieejams, tikai izvēloties kādu no pusēm, tikai kļūstot par kara dalībnieku, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" vērtēja filozofs, izdevējs un Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Arnis Rītups. 
Okupēta dubulti. No Baltkrievijas aizbēgušās sievietes stāsts par represijām un kontroli
Okupēta dubulti. No Baltkrievijas aizbēgušās sievietes stāsts par represijām un kontroli
Baltkrievija ir okupēta dubulti, jo tai ir savs diktators, kurš arī izpilda cita diktatora pavēles. Tā intervijā Latvijas Radio raidījumam "Drošinātājs" sacīja kāda Baltkrievijas pilsone, kura kopā ar ģimeni slepus aizbēga no savas valsts pēc tam, kad viņas mājā bija iebrāzušies drošībnieki un aizturējuši viņu saistībā ar to, ka ģimenes sarakstē bija pārsūtījusi ziņu par notikumiem Ukrainā.
Brīvība dod privilēģiju piecelt otru cilvēku. Saruna ar sociālantropoloģi Aivitu Putniņu
Brīvība dod privilēģiju piecelt otru cilvēku. Saruna ar sociālantropoloģi Aivitu Putniņu
Barikāžu laikā visi piedzīvoja, ko nozīmē solidaritāte, bet izcīnītā brīvība nāk ar privilēģiju un reizē arī pienākumu – mēs tagad esam brīvi, mums vairs nav jācieš, un mēs tagad varam otram cilvēkam piedot, mēs varam otru cilvēku piecelt, mums vairs nav jācīnās tikai par mums pašiem. Diemžēl vienlaikus 90. gados visā Eiropā ienāca audita kultūra, domāšana, kas vērsta uz efektivitāti, un sabiedrības vērtības ir nobīdījušās mantas un naudas virzienā, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" vērtēja sociālantropoloģe Aivita Putniņa. 
Vīriešu un sieviešu attiecības sabiedrībā. Saruna ar profesoru Andreju Ērgli
Vīriešu un sieviešu attiecības sabiedrībā. Saruna ar profesoru Andreju Ērgli
Profesors, Kardioloģijas centra vadītājs Andrejs Ērglis iebrāžas savā kabinetā, kur viņu gaidu, ar atvainošanos par nelielu kavēšanos, kaut gan pa ceļam jau ir noinstruējis savus cilvēkus, lai mūsu sarunas laikā tēja un cepumi tiktu servēti un gaidīšana man nesagādātu raizes. Iepriekš esam tikušies kādu projektu filmēšanā, brīžos, kad viņš ir atbraucis uz Latviju no kādas medicīnas konferences vienā pasaules malā, lai dotos lasīt lekciju citā. Kāpēc gan viņš tērē savu enerģiju, lai atsauktos vēl arī mediju cilvēkiem, ja viņa sociālais pienesums mums, sabiedrībai, jau tāpat ir tik liels, – tā es domāju, kamēr viņš ātri noģērbj mēteli un iekārtojas krēslā. Atbilde tālu nav jāmeklē – Ērgļa versmainā, kaislīgā daba nevar neiesaistīties, jo viņš redz laukumu – gan no putna lidojuma, gan pietuvināti – detaļās. Ārstu terminoloģijā runājot – viņš var uzstādīt gan problēmas diagnozi, gan izrakstīt recepti un rekomendācijas.
Žurnāliste Justīne Savitska: Šaubas ir normāla procesa sastāvdaļa
Žurnāliste Justīne Savitska: Šaubas ir normāla procesa sastāvdaļa
Savā karjerā Latvijas Radio multimediju satura redaktore Justīne Savitska pievērsusies vairākām aktuālām tēmām – cilvēktiesības, politika, dažādība, emigrācija. Spēja pacelt gaismā ko smagu un padarīt to publikai aktuālu parāda Justīnes nopietno pieeju. Viens no viņas zināmākajiem darbiem ir dokumentālais stāsts "Tēta projekts", kurā Justīne aptver savu pieredzi par Latvijā aktuālu tēmu – māju pamešana un darba meklējumi ārzemēs. Žurnāliste ir arī viena no Latvijas Radio podkāsta "Dokumentārijs" izveidotājām. Tieši šajā stāstu kopumā atrodamas stāsta "Vajadzēs noģērbties" epizodes par seksuālu vardarbību ārsta Jevgenija Ņikiforenko imunologa praksē. Par tā veidošanu Justīne izpelnījusies atpazīstamību gan valsts, gan starptautiskā mērogā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd