Dzīve & Stils / Sarunas
Aizbrauca uz Austrāliju un atrada latvietību. Latviešu ģimenes stāsts
Aizbrauca uz Austrāliju un atrada latvietību. Latviešu ģimenes stāsts
Anta Brahmane un Artūrs Landsbergs sevi sauc par latviešiem Austrālijā – Artūrs uz tālo zemi pārcēlās pirms deviņiem gadiem, Anta vēl agrāk, bet pirmā, kas labākas dzīves jeb dzīves kājām gaisā meklējumos Austrālijā nonāca, bija Antas mamma. Lai arī visi ir tik tālu svešumā, tomēr arī Austrālijā latvietību ir izdevies atrast, latvieši stāstīja Latvijas Radio raidījumā "Globālais latvietis. 21. gadsimts".
«Tik svarīgi, ka tev notic.» Vītolu fonda atbalstītie kļūst par atbalstu citiem
«Tik svarīgi, ka tev notic.» Vītolu fonda atbalstītie kļūst par atbalstu citiem
Viss sākās ar Vītolu fondu, kas kopš 2002. gada stipendiju veidā atbalsta spējīgus un centīgus studētgribētājus un dod iespēju cilvēkiem un uzņēmumiem, kas tic Latvijas nākotnei un jauniešiem, atbalstīt un finansēt jaunus, neatlaidīgus un talantīgus studentus. Vītolu fonda labdarības kustība izskolojusi 5000 jauniešu, un daļa no atbalstu saņēmušajiem pēcāk pievienojas ziedotāju rindām, lai palīdzētu nākamajiem censoņiem, vēstīja Latvijas Radio raidījums "Globālais latvietis. 21. gadsimts".
Kā zaļā enerģija palīdz kara laikā Ukrainā. Saruna par enerģiju skolās un slimnīcās raķešu draudu ēn...
Kā zaļā enerģija palīdz kara laikā Ukrainā. Saruna par enerģiju skolās un slimnīcās raķešu draudu ēnā
Ukrainā karš licis pievērsties atjaunojamo jeb zaļo energoresursu apguvei un attīstībai, jo tas ļauj decentralizēt energoapgādi un būt enerģētiski neatkarīgākiem arī Krievijas apšaužu laikā. Fonds "Energy act for Ukraine" strādā pie neatkarīgas enerģijas risinājumiem skolām un slimnīcām, Latvijas Radio podkāstā pastāstīja fonda sadarbības menedžere Anastasija Vereščinska.
Latvijas labākās lauku vidusskolas direktors: Problēmas izglītības sistēmā ir tik dziļas, ka grūti a...
Latvijas labākās lauku vidusskolas direktors: Problēmas izglītības sistēmā ir tik dziļas, ka grūti atrast izeju
Problēmas izglītības sistēmā ir tik dziļas, ka ir grūti atrast izeju. Tas nav vienas dienas, gada vai divu gadu jautājums. Turklāt, redzot skolotāju trūkumu un novecošanos, zemākais punkts nemaz nav sasniegts – būs vēl sliktāk. Cerības vieš vien nesen pieteiktā reforma, tajā ir daudz sistēmu sakārtojošu elementu, ar kuriem jāsāk, lai ietu tālāk, – tā Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" pauda Latvijas labākās lauku vidusskolas – Druvas vidusskolas – direktors kopš tās dibināšanas Sergejs Beļkevičs. 
Kritizēt vajag, bet, lūdzu, mazāk vaidēsim. Saruna ar ārstu Danilānu
Kritizēt vajag, bet, lūdzu, mazāk vaidēsim. Saruna ar ārstu Danilānu
Jā, ar trūkumiem, bet Latvijā ir normāla, pat laba medicīna un veselības aprūpes sistēma. Vaidēšana, ka viss ir slikti, neko nedos. Lai kaut ko uzlabotu, vajag kritizēt, bet vaidēšana nav kritizēšana. Latviešiem vispār ļoti vajadzīgs labs garastāvoklis un sirsnīgs smaids, – tā mums kādreiz ir par maz, Latvijas Radio raidījumā "Laikmeta krustpunktā" pauda ārsts gastroenterologs un profesors Anatolijs Danilāns. Viņš arī neslēpa prieku, ka aizvadītajās Saeimas vēlēšanās netika ievēlēts, jo atzina, ka ir ārsts, nevis politiķis.
Iedvesmotājs Niks Vujačičs: Ātri sapratu, ka izskata dēļ nevienu vērtēt nevajadzētu
Iedvesmotājs Niks Vujačičs: Ātri sapratu, ka izskata dēļ nevienu vērtēt nevajadzētu
"Kāpēc būt daļai no iemesla kādam justies tā, it kā cerību nebūtu?" – tā, runājot par apcelšanu jeb bulingu vienaudžu vidū Latvijas Televīzijas projektā "Dzīvei nav melnraksta", sacīja iedvesmotājs Niks Vujačičs, kurš piedzima bez kājām un rokām, bet par spīti tam nodibināja ģimeni un piedzīvoja pasaules slavu, ar savām runām dodot sparu cīnīties daudziem cilvēkiem visā pasaulē.
No kara Ukrainā nogurst tie, kas nav pieraduši iesaistīties sava laika norisēs. Saruna ar Ievu Akura...
No kara Ukrainā nogurst tie, kas nav pieraduši iesaistīties sava laika norisēs. Saruna ar Ievu Akurateri
Arvien biežāk dzirdam, ka cilvēki no kara Ukrainā ir noguruši, vairs nevēlas par to dzirdēt. Nogurst tie, kas nav pieraduši iesaistīties sava laika norisēs, taču ne mūziķi, kas bieži vien atspoguļo savu laikmetu un mēģina palīdzēt. "Es nevaru nogurt cīnīties par taisnību, žēlsirdību, mīlestību un dzīvību," Latvijas Radio raidījumā "Laikmeta krustpunktā" pauda dziedātāja Ieva Akuratere, kuras balsī lūgšana par latviešu tautu ir neatkarības atgūšanas simboliskākā dziesma.
Uzvaras parka pārtapšana un iespēja neturpināt atmiņu karu. Saruna ar vēsturnieku Gustavu Strengu
Uzvaras parka pārtapšana un iespēja neturpināt atmiņu karu. Saruna ar vēsturnieku Gustavu Strengu
Ir interesanti, ka tieši šobrīd, 30 gadus pēc neatkarības atgūšanas, sākam izvērtēt padomju memoriālo mantojumu. Pret padomju karavīru apbedījumu vietām, tāpat kā pret jebkurām cilvēku apbedījumu vietām, jāizturas ar cieņu. Vienlaikus jādara viss, lai tās nevarētu tikt izmantotas Krievijas propagandā. Iespējams, tām vienkārši jāļauj tapt aizmirstām, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" pauda vēsturnieks Gustavs Strenga.
«Kādreiz nāca tikai sievietes.» Ārsts Utināns par vīriešiem pie psihoterapeita un laikmeta maiņu
«Kādreiz nāca tikai sievietes.» Ārsts Utināns par vīriešiem pie psihoterapeita un laikmeta maiņu
Vīrieši pie ārsta iet novēloti, jo pretoties vājuma atzīšanai un palīdzības meklēšanai viņu gēnos iegājies jau no seniem laikiem, kad vīrietis bija karotājs. "Vārgs raudulis" nebija vajadzīgs, intervijā LSM.lv stāsta psihoterapeits, psihiatrs un Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras docents Artūrs Utināns, kurš strādā ar pacientiem jau 30 gadus. Ārsts gan atzīst, ka šajā laikā vīrietis ir mainījies un arvien vairāk rūpējas par savu veselību, tostarp arī mentālo.
Atklājējs ar labu loģisko un humanitāro domāšanu. Intervija ar «Aizliegtā paņēmiena» Gunti Bojāru
Atklājējs ar labu loģisko un humanitāro domāšanu. Intervija ar «Aizliegtā paņēmiena» Gunti Bojāru
Sakarā ar raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" desmitgadi Guntis Bojārs kā projekta vienīgā seja un idejas autors tiek rauts uz dažādām intervijām, par ko pats nosmejas: "Es tikai ļaujos!" – taču tām īpašu svaru nepiešķir. Tāpat kā balvām: "Aizliegtais paņēmiens" ir Latvijas Televīzijas visvairāk apbalvotais projekts, tai skaitā uzvarējis arī Eiropas raidorganizāciju apvienības (EBU) Radošuma forumā Romā.
Drīz iemācīsimies sadzīvot ar karu tāpat kā ar pandēmiju. Saruna ar pētnieci Elvīru Šimfu
Drīz iemācīsimies sadzīvot ar karu tāpat kā ar pandēmiju. Saruna ar pētnieci Elvīru Šimfu
Pagaidām, runājot par karu, vēl tiek uzsvērts eksistenciālais aspekts jeb fakts, ka cilvēki tādēļ mirst, bet drīz vien mēs iemācīsimies ar to sadzīvot tāpat, kā iemācījāmies sadzīvot ar pandēmiju. Cilvēki turpinās mirt, bet tas vairs nevienu neinteresēs, jo viņu dzīvības tiks iemainītas pret ģeopolitisko stabilitāti, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" vērtēja Filozofijas institūta pētniece Elvīra Šimfa.
Diasporas drošība nemierīgos laikos. Kā jūtas citviet dzīvojošie latvieši
Diasporas drošība nemierīgos laikos. Kā jūtas citviet dzīvojošie latvieši
Eiropā paaugstina teroraktu draudu līmeni; karš nu jau ne tikai Ukrainā, bet arī Tuvajos Austrumos. Latvieši ir visur. Kā viņi jūtas šobrīd savās mītnes zemēs, kad pieaug viedokļu polarizācija un ielās sākušies nemieri? Kā vietējās valdības komunicē par drošības pasākumiem mītnes zemē un vai tautieši jūtas pasargāti? Latvijas Radio raidījuma "Globālais latvietis. 21. gadsimts" sarunā iesaistījās diasporas pārstāvji no Izraēlas, Ēģiptes, Zviedrijas, Beļģijas un Amerikas.
Picas frontei. Ukrainas gastronomiskais rekordists Vitālijs ar krāsni uz riteņiem dodas pie karavīri...
Picas frontei. Ukrainas gastronomiskais rekordists Vitālijs ar krāsni uz riteņiem dodas pie karavīriem
Vitālijs Kološics ir viens no simt labākajiem Ukrainas pavāriem un viens no simt labākajiem picu meistariem pasaulē, vairāku Ukrainas gastronomisko rekordu īpašnieks, izveidojis jaunu projektu "Military Chef" jeb militārais pavārs un novembra beigās plāno braucienu pa piefrontes zonu, kura laikā uz vietas pagatavos tūkstoš picu. Latvijas Radio podkāstā "Drošinātājs" saruna ar Vitāliju.
Sabiedrība nevar atveseļoties, ja taisnīgums nav iestājies. Saruna ar tiesnesi Inetu Ziemeli
Sabiedrība nevar atveseļoties, ja taisnīgums nav iestājies. Saruna ar tiesnesi Inetu Ziemeli
Baltijas valstu sajūtās joprojām jūtams netaisnīgums par okupāciju, deportācijām un visu citu. Turklāt Krievija jau gadiem mērķtiecīgi īsteno tādu ārpolitiku, kas savus noziegumus cenšas mazināt un pārvērst par baltiešu paranoju. Bet neviena sabiedrība nevar atveseļoties un atkopties, ja taisnīgums nav iestājies, – tik vienkārši zem paklājiņa nolikt to nevar, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" vērtēja Eiropas Savienības Tiesas tiesnese Ineta Ziemele. 
Troļļi un nāves draudi ir ikdiena –  latvietis Dānijā ar strauji augošu «YouTube» kanālu palīdz Ukra...
Troļļi un nāves draudi ir ikdiena – latvietis Dānijā ar strauji augošu «YouTube» kanālu palīdz Ukrainai
Krievijas sāktajam pilna mēroga karam Ukrainā šobrīd ir jau trešā daļa – pamatīgs maratons, kurā Vladimirs Putins mēģina parādīt, ka Ukrainas kartē nekas nekustas uz priekšu, tādēļ konflikts ir jāiesaldē. Taču tā nebūt nav – Ukrainas progress ir neticams. Svarīgākais, lai rietumvalstis savu uzmanību nenovirza uz citām problēmām, bet turpina palīdzēt Ukrainai, kamēr tā uzbūvē pati savu militāro industriju. Kā par notikumiem Ukrainā runāt vienkāršā valodā, kā izvērtēt informāciju par karu un kā sadzīvot ar Kremļa troļļiem un nāves draudiem, – par to saruna ar Dānijā dzīvojošo latvieti, strauji augošā "YouTube" kanāla veidotāju Georgiju Ivanovu.
Internets visu sagrieza kājām gaisā – teju katrs var būt vēsturnieks. Saruna ar amerikāņu profesoru...
Internets visu sagrieza kājām gaisā – teju katrs var būt vēsturnieks. Saruna ar amerikāņu profesoru Steinhaueru
Kādreiz bija jāiet lineārs ceļš, lai līdzgaitnieki, kolēģi un plašāka sabiedrība tevi uzskatītu par vēsturnieku. Internets to visu sagriezis kājām gaisā. Lai arī tas vēsturei ļāvis kļūt iekļaujošākai un demokrātiskākai, vienlaikus tas arī radījis vietu dezinformācijas kampaņām, propagandai, sazvērestības teorijām, citiem noziedzīgiem tēliem, kas izmanto tīmekli un sociālos tīklus kā iespēju izplatīt faktos nebalstītus vēsturiskos naratīvus, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" sacīja amerikāņu vēsturnieks un populārās grāmatas "Vēsture pārtraukta: kā sociālie tīkli un internets mainījuši izpratni par pagātni" autors Džeisons Steinhauers.
Latvieši atmodās pirmie – tas bija mūsu pārākums. Saruna ar tautfrontieti Jāni Škaparu
Latvieši atmodās pirmie – tas bija mūsu pārākums. Saruna ar tautfrontieti Jāni Škaparu
"Tautas fronte ir manas dzīves spilgtākais posms," Latvijas Radio raidījumā "Laikmeta krustpunktā" atzina viens no tās dibinātājiem, literatūrkritiķis, publicists un politiķis Jānis Škapars. Latviešu galvenais pārākums tolaik bija tas, ka latvieši atmodās pirmie – pirmie saprata, ka kaut kas ir jāmaina, un savā atmodā bija ļoti spēcīgi. Ukraiņi arī tolaik bija diezgan aktīvi, bet par savu brīvību viņi cīnās vēl tagad, pauda Škapars. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd