Dzīve & Stils / Sarunas
«Pirms 9 gadiem Kanādā pazuda tētis.» Kā rīkoties, meklējot ārzemēs pazudušo tuvinieku
«Pirms 9 gadiem Kanādā pazuda tētis.» Kā rīkoties, meklējot ārzemēs pazudušo tuvinieku
Ik pa laikam interneta vietnēs vai sociālajos tīklos lasām piederīgo izmisīgus lūgumus palīdzēt atrast kādu ārzemēs pazudušu tuvinieku. Pirms vairākiem gadiem Kanādā pazuda Ērika tētis, un līdz šim brīdim tuviniekiem nav skaidrs, kas īsti notika, vēstīja Latvijas Radio raidījums "Globālais latvietis. 21. gadsimts", lūkojot pēc atbildēm, kā piederīgajiem jārīkojas, ja ārvalstīs pazudis tuvinieks.
Līdz Ukrainas frontei tiek arī kūkas. Saruna ar brīvprātīgo Olenu
Līdz Ukrainas frontei tiek arī kūkas. Saruna ar brīvprātīgo Olenu
Ikdienā svētki ir ierasta lieta, bet frontē tie iegūst īpašu nozīmi. Tāpēc līdzās pārtikas piegādēm brīvprātīgie no Ukrainas ciema Lutovinovkas ved karavīriem, kas cīnās pret iebrucējiem, arī kūkas. Brīvprātīgā Olena Kravčenko sarunā Latvijas Radio podkāstā "Drošinātājs" pastāstīja par šīm piegādēm un spēju rast spēkus turpināt sagādāt un vest atbalstu uz fronti.
Ar valsti vajag uzturēt attiecības. Saruna ar filozofu Ilmāru Šlāpinu
Ar valsti vajag uzturēt attiecības. Saruna ar filozofu Ilmāru Šlāpinu
Pēc valdības sastādīšanas notiek gaidīšana un raudzīšanās, kas no "iestādītājiem" ministriem izaugs – vai grauds bijis labs, vai varbūt iepuvis. Vajadzētu paturēt prātā, ka ar sastādīto un atmatā palaisto valdību tomēr vajadzētu turpināt ņemties – ravēt, kopt un sarunāties. Valsts tomēr nav tikai tas, kas noticis līdz šim, valsts ir darbības vārds nākotnes formā, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" vērtēja filozofs, publicists un dzejnieks Ilmārs Šlāpins. 
«Normāla ģimene». Būt atvērtās attiecībās un kopīgi audzināt bērnus
«Normāla ģimene». Būt atvērtās attiecībās un kopīgi audzināt bērnus
Elīna un Artūrs bija precējušies 10 gadus, un laulībā piedzima trīs bērni, bet neilgi pēc tam, kad pāris attiecības nolēma atvērt, abi tomēr izšķīrās. Elīna šobrīd ir precējusies ar Aigaru, un abi dzīvo atvērtās attiecībās, savukārt kopā ar Artūru un viņa partneri Ievu audzina nu jau četrus bērnus, kurus visi uzskata par saviem kopīgajiem. Par ētisku poliamoriju ir dzirdēti daudzi mīti, taču šī trijotne – Elīna, Aigars un Artūrs – tos grauj, un, veidojot veselīgu "paplašināto ģimeni", pierāda, ka jebkuros apstākļos galvenais ir komunikācija.
Precēti, šķīrušies, divatā vai trijatā – Latvijas Radio podkāstā runā dažādas Latvijas ģimenes
Precēti, šķīrušies, divatā vai trijatā – Latvijas Radio podkāstā runā dažādas Latvijas ģimenes
No šodienas podkāstu jeb raidierakstu straumēšanas vietnēs un Latvijas Radio mobilajā lietotnē pieejams Latvijas Radio oriģinālpodkāsts "Normāla ģimene". Eksperimentālā formātā veidotais deviņu epizožu raidieraksts vēstīs par dažādu ģimeņu attiecībām. Deviņi pāri bez intervētāja iejaukšanās un klātbūtnes savā virtuvē sarunāsies par savām attiecībām un dzīvi ar bērniem, ļaujot klausītājiem pastarpināti piedalīties privātā sarunā. No šodienas klausītājiem pieejamas podkāsta pirmās trīs epizodes.
Kapiņu stāsti – kā mainījušās kapu kopšanas tradīcijas? Diskutē eksperti
Kapiņu stāsti – kā mainījušās kapu kopšanas tradīcijas? Diskutē eksperti
Kapakmeņi un kapu kopšanas tradīcija atklāj ne vien skaidri apzinātas, bet nereti arī tikai klusi nojaušamas attiecības, kādas mēs veidojam ar mirušajiem. Distancēts šo attiecību aplūkojums var atklāt mūsu pašu pieņēmumus par nāvi un aizsaules pasauli, kas ir palikuši neapzināti. Šīs attiecības un pieņēmumi ir nevis statisks, bet gan mainīgs lielums. Festivāla "Lampas" sarunā dalībnieki lūkoja saprast, kā laika gaitā ir mainījušās kapu kopšanas tradīcijas. Kādas ir jaunākās tendences? Ko tās atklāj par mūsu attiecībām ar mirušo valstību?
«Jautājums ir tik politizēts, ka cilvēki atsakās saskatīt būtību.» Mīti un fakti par Stambulas konve...
«Jautājums ir tik politizēts, ka cilvēki atsakās saskatīt būtību.» Mīti un fakti par Stambulas konvenciju
Šobrīd jautājums par Stambulas konvencijas ratificēšanu Latvijā ir tik politizēts, ka cilvēki atsakās skatīties uz konvencijas būtību un galveno mērķi – palīdzēt cilvēkiem, kas cietuši no vardarbības. Tas ir vienīgais, ko konvencija kā juridisks dokuments spēj regulēt un izdarīt, neko citu, Latvijas Radio 5 jeb "Pieci.lv" raidījumā "Atkod valsti" skaidroja biedrības "Centrs Marta" politikas koordinatore Beata Jonite.
«Sadarbība ar trimdas ārstiem veicināja attīstību.» Diasporas pārstāvji slavē Latvijas mediķu panāku...
«Sadarbība ar trimdas ārstiem veicināja attīstību.» Diasporas pārstāvji slavē Latvijas mediķu panākumus
Latvija ir pierādījusi sevi sirds un asinsvadu slimību jomā, turklāt Stenforda Universitātes laboratorijās biomedicīnas jomā strādājoši ārsti no Latvijas attīsta tehnoloģiju koronārās sirds slimību diagnostikai, kas palīdz izvēlēties nepieciešamo ārstniecības metodi. Tagad šī metode tiek izmantota visā pasaulē. Šādi stāsti no diasporas latviešu uzņēmējiem iedvesmo tautiešus,  Latvijas Radio raidījumā "Globālais latvietis. 21. gadsimts" atzina uzņēmēji. Tiekoties Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumā (PLEIF), uzņēmēji sprieda par Latvijas veiksmes stāstiem un investīciju piesaisti. 
Par hokejistu sievu likteni un dzimtas spēku. Saruna ar Santu un Kasparu Daugaviņiem
Par hokejistu sievu likteni un dzimtas spēku. Saruna ar Santu un Kasparu Daugaviņiem
Nemitīga prombūtne, lidojumi un ilga neredzēšanās – tāds ir hokejistu sievu liktenis, – viņām jāuzņem trieciens, jābūt ar bērniem un jātiek ar visu galā, kamēr dzīvesbiedri dara savu sapņu darbu, intervijā LSM.lv atzina Latvijas hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš. Savukārt Santa Daugaviņa atzina, ka visgrūtāk klājās kovida laikā, kas nāca kā pārbaudījumu gads, jo ģimenei nebija iespēju satikties. Abi intervijā arī atklāja, ka nāk no lielām ģimenēm, kas novērtē kopā būšanas un sanākšanas spēku. 
Brutālo tēviņu valsti Krievijā kultivē no iekšienes. Saruna ar Venēcijā dzīvojošo krievu mākslinieci...
Brutālo tēviņu valsti Krievijā kultivē no iekšienes. Saruna ar Venēcijā dzīvojošo krievu mākslinieci Margolis
Dzimusi Maskavā, dziļi iesakņotā Krievijas inteliģences ģimenē, nu jau vairāk nekā 10 gadus māksliniece Katerina Margolis pastāvīgi dzīvo un rada Venēcijā. Viņa Latvijas Radio ciklā "Kas būs ar Krieviju?" vērtēja iespējamos Krievijas attīstības scenārijus. Rezumējot māksliniece atzina, ka neasiņains scenārijs vairs nav iespējams, turklāt norādīja, ka agresija, vardarbība un brutālo tēviņu valsts tēls tiek īpaši kultivēts no iekšienes.
Mūsu prāts īsti nav paredzēts kritiskai domāšanai. Saruna ar filozofu Edmundu Apsalonu
Mūsu prāts īsti nav paredzēts kritiskai domāšanai. Saruna ar filozofu Edmundu Apsalonu
Prasība pēc kritiskās domāšanas dažreiz ir pārmērīga, jo mūsu prāts īsti nav piemērots kritiskajai domāšanai. Domāšanas galvenā funkcija ir ātri pieņemt lēmumus, kā rīkoties, un visātrāk to var izdarīt nekritiskā veidā, sarunā Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" vērtēja filozofs un komunikācijas pasniedzējs Edmunds Apsalons.
Lielākais izaicinājums – noturēt skolā pusaudžus. Diasporas skolotāji par darbu ārzemju latviešu sko...
Lielākais izaicinājums – noturēt skolā pusaudžus. Diasporas skolotāji par darbu ārzemju latviešu skolās
Maija nogalē Stokholmas latviešu skola rīkoja diasporas skolotāju iedvesmas konferenci "Skolotājs ir Personība", kas vienkopus pulcēja latviešu skolu skolotājus no Norvēģijas, Zviedrijas, Vācijas, Lielbritānijas, Itālijas, Polijas, Dānijas un Spānijas. Kamēr skolotāji izglītojās, iedvesmojās viens no otra un uzkrāja spēkus nākamajam brīvprātīgā darba cēlienam, Latvijas Radio raidījums "Globālais latvietis. 21. gadsimts" centās izprast, ko nozīmē būt diasporas skolotājam, kas ir lielākie izaicinājumi un kur viņi rod spēku, lai šo darbu veiktu.
Viens no labākajiem lēmumiem. Latviete Dita atvaļinājumu pavadījusi, darbojoties zupas virtuvē Ukrai...
Viens no labākajiem lēmumiem. Latviete Dita atvaļinājumu pavadījusi, darbojoties zupas virtuvē Ukrainā
Dita Krauze ir Anglijā dzīvojoša latviete, kura savu atvaļinājumu izlēma pavadīt Ļvivā, strādājot kā brīvprātīgā un palīdzot gatavot ēdienu Ukrainas karavīriem. Sarunā Latvijas Radio raidierakstā "Drošinātājs" viņa atklāja, ka došanos uz Ukrainu noorganizēt ir daudz vienkāršāk, nekā varētu šķist – nav nepieciešami īpaši dokumenti vai sakari, tikai transporta biļetes un noīrēta mājvieta. Atbalsts, kas ar brīvprātīgo darbu no visas pasaules tiek sniegts ukraiņiem, ir nenovērtējams.
Latvija ir pēdējais karā Ukrainā cietušo rehabilitācijas posms. Saruna ar Mikroķirurģijas centra vad...
Latvija ir pēdējais karā Ukrainā cietušo rehabilitācijas posms. Saruna ar Mikroķirurģijas centra vadītāju Jāni Bendiku
Latvijas Mikroķirurģijas centrā rehabilitācijas pakalpojumi tiek sniegti kā Ukrainas karavīriem, tā arī bēgļiem un civiliedzīvotājiem, kuriem ar Krievijas izvērstā kara Ukrainā traumām nevajadzētu būt nekāda sakara, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pastāstīja Latvijas Mikroķirurģijas centra izpilddirektors Jānis Bendiks. Ir arī karavīri, kuri Latvijā no Ukrainas atgriežas atkārtoti.
Eksperte: Valsts tēla stratēģijas galvenā doma – par Latvijas vēstnesi pasaulē var kļūt ikviens
Eksperte: Valsts tēla stratēģijas galvenā doma – par Latvijas vēstnesi pasaulē var kļūt ikviens
Tādas vienotas ilgtermiņa valsts tēla stratēģijas, ap kuru vienotos gan dažādas valsts institūcijas, gan uzņēmēji, kultūras ļaudis, zinātnieki un citu nozaru pārstāvji, Latvijai līdz šim nav bijis. Nu valsts tēla stratēģija "missionLatvia" ir izstrādāta. Ziņa pasaulei par Latviju kā iespēju un inovāciju zemi tiek nodota vienotā platformā, Latvijas Radio raidījumā "Globālais latvietis. 21 gadsimts" pastāstīja projektā iesaistītās ekspertes.
Kā karš Ukrainā maina mūsu atmiņas par 1941. gada deportācijām? Saruna ar «Sibīrijas bērnu» režisori...
Kā karš Ukrainā maina mūsu atmiņas par 1941. gada deportācijām? Saruna ar «Sibīrijas bērnu» režisori Dzintru Geku
Kopš Krievijas uzsāktā kara Ukrainā ekspedīcijas uz izsūtījuma vietām Sibīrijā vairs nav iespējamas. To Latvijas Radio atzina režisore, fonda "Sibīrijas bērni" vadītāja Dzintra Geka. Arī pēdējie notikušie braucieni esot bijuši mokoši, lai visu organizētu. Geka sazinoties ar latviešu pēctečiem, kas dzīvo Sibīrijā un tagadējā kara kontekstā lūdz padomus, kā rīkoties.
Diskusija «Lampā». Mākslīgais intelekts – cilvēka labākais draugs vai lielākais drauds?
Diskusija «Lampā». Mākslīgais intelekts – cilvēka labākais draugs vai lielākais drauds?
Kā jau ik gadu, Sarunu festivālā "Lampa" raidījums un podkāsts "Digitālās brokastis" šķetina tehnoloģiju karstos jautājumus, lai konstatētu, vai esam kļuvuši par tehnoloģiju ķīlniekiem vai arī joprojām valdām pār tām. Šī gada lielā tēma - mākslīgas intelekts. Diskusiju "Mākslīgais intelekts - cilvēka labākais draugs vai lielākais drauds?" sarunu festivālā "Lampa" rīko Latvijas Universitāte un Radio NABA.
Cēsīs turpinās sarunu festivāls «Lampa»
Cēsīs turpinās sarunu festivāls «Lampa»
Jau devīto gadu vienā no vasaras nedēļas nogalēm Cēsis kļūst par Vislatvijas diskusiju galvaspilsētu. Šeit notiek sarunu festivāls "Lampa", kurā divu dienu garumā uz 55 skatuvēm par dažādiem sabiedrībā aktuāliem tematiem diskutē kopumā 1082 runātāji.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd