Dzīve & stils / Vēsture
Poļu sacelšanās tālu no Latvijas, tuvu sirdij
Poļu sacelšanās tālu no Latvijas, tuvu sirdij
Lai gan tā neaptvēra lielu daļu mūsdienu Latvijas teritorijas, 1830. gadā izcēlusies Novembra sacelšanās izpelnījās interesi un uzmanību arī pie Daugavas, savukārt sekojošās jubilejas atgādināja par poļu sabiedrības neatkarības centieniem 19. gadsimtā. Latvijas Poļu savienības nodaļas rīkoja sarunas un koncertus, svinībās iesaistījās arī citas poļu biedrības, kas pastāvēja līdz 1940. gadam.
Šī diena vēsturē. Rūzvelta «Negoda runa» pēc uzbrukuma Pērlhārborai
Šī diena vēsturē. Rūzvelta «Negoda runa» pēc uzbrukuma Pērlhārborai
1941. gada 8. decembrī ASV prezidents Franklins Delano Rūzvelts uzstājas Kongresā ar runu, ko vēlāk nosauks par "Negoda runu". Tā ir uzruna, kas ievada nepilnu stundu ilgo ārkārtas sēdi, kuras laikā ASV pasludina karu Japānas impērijai. Iepriekšējās dienas uzbrukums Pērlhārborai ir šokējis ASV sabiedrību, un tā ir gatava doties karā.
Šī diena vēsturē. Londonu pārklāj indīgs smogs
Šī diena vēsturē. Londonu pārklāj indīgs smogs
Londonas migla, kas daudziem asociējas ar literatūras un mākslas tēliem, patiesībā bija dzīvībai bīstams smogs. Migla, kas pārklāja Londonu 1952. gada 4. decembra naktī, kļuva par apmēram 12 000 cilvēku nāves cēloni.
Vai zini, kāpēc Vilkmuižas ezers 1936. gadā kļuva slavens valsts mērogā?
Vai zini, kāpēc Vilkmuižas ezers 1936. gadā kļuva slavens valsts mērogā?
Talsu Vilkmuižas ezerā atklātie senkapi glabā daudz noslēpumu un senlaiku liecības. Par šīm vēsturiskajam bagātībām kļuva zināms kādā aukstā februāra dienā. Tas bija 1928. gada 24. februāris, kad ezeru vēl klāja ledus kārta. Ludvigs Šinkunas, daiļkrāsotājs un mehāniķis, nebija apmierināts ar to, ka viņa zvejas vissvarīgākais elements, vizulis, pazudis ledus apakšā.
Kāpēc 10 gadus ilgie latvieša pētījumi Āfrikas kolonijās palikuši bez ievērības? Skaidro RSU sociāla...
Kāpēc 10 gadus ilgie latvieša pētījumi Āfrikas kolonijās palikuši bez ievērības? Skaidro RSU sociālantropoloģe
Kā mūsdienās zinātnieki izturas pret to, kas radīts "nepareizā" laikā? Šoreiz stāsts par to, kā no zinātniskā mantojuma teju izsvītrots latviešu etnologa Ziedoņa Ligera 10 gadus ilgais darbs Francijas kolonijās Āfrikā. Jautājums arī – kāpēc līdzīgos vēsturiskos apstākļos čehu pētniekam Emilam Holubam viņa dzimtenē šoruden atklāj izstādi, bet afrikānista Ziedoņa Ligera vārdu diez vai kāds būs dzirdējis… Šos jautājumus varētu uzdot kā etnologiem, tā arī sociālajiem antropologiem, tā kā vairākās Eiropas zemēs vārds "etnoloģija" ilgi bijis sinonīms apzīmējumiem "sociālā antropoloģija" un "kultūras antropoloģija". Šoreiz stāstā savijas jautājumi, kurus par koloniālā perioda mantojumu risina trīs Eiropas valstīs – Latvijā, Francijā un Čehijā.
Skandināvu ietekme, rusi, kozaki un brīvības pieredze. Ukrainas vēsturē ielūkojas latviešu vēsturnie...
Skandināvu ietekme, rusi, kozaki un brīvības pieredze. Ukrainas vēsturē ielūkojas latviešu vēsturnieki
Latvijas Radio 3 "Klasika" ielūkojas Ukrainas vēsturē, kopā ar vēsturniekiem Dainu Bleieri un Mārtiņu Mintauru skatoties uz tautu nākšanu no ziemeļiem un rietumiem, Kijivas valsts izcelšanos, Ukrainas izveidošanos, drīzo nonākšanu Krievijas pārziņā, pieskaroties arī notikumiem ap 1917.–1920. gadu, relatīvajam augsmes posmam 20. gados un noslēdzot ar Holodomoru.
Vai zini, kā tika dekorēta Nacionālā teātra skatuve Latvijas valsts svinīgajai proklamēšanai?
Vai zini, kā tika dekorēta Nacionālā teātra skatuve Latvijas valsts svinīgajai proklamēšanai?
Spricis Paegle savā 1923. gadā izdotajā atmiņu grāmatā "Kā Latvijas valsts tapa" raksta: "1918. gada 17. novembrī plkst. 10 vakarā Rīgā, Suvorova ielā 3, Rīgas Latviešu amatnieku krājaizdevumu kases telpās, astoņu latviešu politisko partiju un vienam Latgales priekšstāvim vienojoties, tika dibināta Latvijas Tautas Padome kā augstākā valsts varas iestāde ar uzdevumu – izvadīt Latvijas valsts un latvju tautas likteņus līdz Satversmes Sapulces sanākšanai."

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu