Dzīve & Stils / Sarunas
Jaunā medicīna prasa citādu gaisotni. Saruna ar sirds ķirurgu Pēteri Stradiņu
Jaunā medicīna prasa citādu gaisotni. Saruna ar sirds ķirurgu Pēteri Stradiņu
Stradiņa slimnīcas jaunais korpuss ir akūti nepieciešams gan pacientiem, gan mediķiem, bet svarīgi ir sakārtot arī sistēmu – ne tikai fiziski jāuzbūvē jaunas ēkas, bet jārada koncepcija, kurai sekot, jārada jauni "Stradiņi". Lai slimnīcā atkal atgrieztos tas, ko dēvē par Stradiņu garu. Šobrīd liela daļa darba joprojām notiek pēc padomju laikā iedibinātiem modeļiem, bet mūsdienu medicīna prasa citu darba organizāciju, un tas ir jārespektē. Pats galvenais – to vajag pacientiem, Latvijas Radio raidījumā "Laikmeta krustpunktā" pauda Stradiņa slimnīcas padomes loceklis, profesors Pēteris Stradiņš. 
Skolnieks ražo dronus armijai. Saruna ar Harkivā dzīvojošo Radomiru
Skolnieks ražo dronus armijai. Saruna ar Harkivā dzīvojošo Radomiru
Ukrainas pilsētā Harkivā 16 gadus vecais skolnieks Radomirs Tjutjuniks mājas apstākļos un ar ziedotāju atbalstu izgatavojis un uz fronti nosūtījis jau vairākus simtus FPV dronus-kamikadzes, uz kuru izmantošanu šobrīd, kad samazinājušās ieroču piegādes no Rietumiem, Ukrainas bruņotie spēki liek arvien lielāku uzsvaru. Intervijā Latvijas Radio podkāstā "Drošinātājs" jaunietis pastāstīja par dzīvi Harkivā un dronu salikšanu un remontu.
Kāpēc neuzticamies ne tikai politiķiem, bet arī viens otram? Saruna ar socioloģi Intu Mieriņu
Kāpēc neuzticamies ne tikai politiķiem, bet arī viens otram? Saruna ar socioloģi Intu Mieriņu
Latvijai viena no raksturīgajām iezīmēm ir ne tikai zema politiskā uzticēšanās, bet arī uzticēšanās viens otram. Skolu sistēmā neesam gana novērtējuši sociālās prasmes un tādu vērtību audzināšanu kā uzticēšanās, solidaritāte, tolerance vienam pret otru, kas veido sabiedrības sociālo kapitālu un mazina šķelšanos. Savstarpējā uzticība lielā mērā ietekmē ekonomisko izaugsmi un valsts attīstību – uzticība vairo bagātību, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" pauda socioloģe Inta Mieriņa. 
Jābūt iespējai pakāpeniski «iekļūt» latviskumā. Saruna ar uzņēmēju Mārtiņu Vaivaru par spriedzi un s...
Jābūt iespējai pakāpeniski «iekļūt» latviskumā. Saruna ar uzņēmēju Mārtiņu Vaivaru par spriedzi un sabiedrību
Lai gan Latvijā etniskā spriedze nav tik izteikta kā citur pasaulē, tomēr teikt, ka pie mums tās nav, būtu pāragri. Etnisko spriedzi var just dažāda veida politiskajā retorikā un arī mītos, kas dzīvo Latvijas sabiedrībā, un tas veicina ekstrēmāku politiku un populismu, kas savukārt noved pie lēmumiem, kas Latvijai nav optimāli, – sabiedrība, kas ir polarizēta un kurā mājo ekstrēmi viedokļi, ir vāja sabiedrība, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" pauda mākslīgā intelekta un tehnoloģiju jomas uzņēmējs un kritiskās domāšanas kustības "quotudoma.lv" izveidotājs Mārtiņš Vaivars. 
Paradīze ar saviem trūkumiem. Kā latvieši savus sapņus piepilda arī Āfrikā
Paradīze ar saviem trūkumiem. Kā latvieši savus sapņus piepilda arī Āfrikā
Latvieši ir visur, arī Āfrikā, kur tautieši izkaisīti pa malu malām, – iedzīvojušies un atraduši savu aicinājumu pavisam citā klimatā, kultūrā un sabiedrībā. Kādi ceļi un kādi sapņi aizveduši tautiešus uz Āfrikas tālākajiem krastiem, ko nozīmē iedzīvoties un atrast savu vietu Kenijā, Dievidāfrikā vai Mozambikā, – par to saruna  raidījumā "Globālais latvietis. 21. gadsimts".
Sandis Ozoliņš par bažām, sportistiem Krievijā un jogu. Saruna ar hokeja leģendu
Sandis Ozoliņš par bažām, sportistiem Krievijā un jogu. Saruna ar hokeja leģendu
"Nežēlojiet mani, es to darīju apzināti, jo man patika tā eiforija," tā par savu profesionālā sporta karjeru un tās garoziņu – traumām – saka Latvijas hokeja leģenda Sandis Ozoliņš. Savulaik gūtie ievainojumi šobrīd traucē pēc priekšrakstiem izpildīt visas jogas pozas, tomēr viņš nebēdā, jo dara to sev. Ozoliņš pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā izvēlējās doties atpakaļ uz Latviju, bet par tur palikušajiem kādreizējiem kolēģiem Latvijas Radio raidījumā "Laikmeta krustpunktā" atzina – viņi paši izdarīja izvēli un paši izjutīs sekas. Viņš gan neslēpa, ka daža laba sportista pārliecības viņu pārsteigušas.
Par Ždanoku bīstamākas ir influenceres Daugavpilī. Intervija ar bijušo izlūkdienesta šefu Kažociņu
Par Ždanoku bīstamākas ir influenceres Daugavpilī. Intervija ar bijušo izlūkdienesta šefu Kažociņu
Ilggadējās Latvijas eiroparlamentārietes Tatjanas Ždanokas saziņa ar Krievijas izlūkdienestiem nav nekāds pārsteigums, un prokuratūrai, iespējams, būs grūti kaut ko pierādīt. Taču daudz nopietnāki un bīstamāki Krievijas ietekmes pārstāvji ir gados jauni cilvēki – sievietes Daugavpilī, influenceri, kas darbojas slēgtās, grūti izsekojamās sociālo tīklu grupās. Savukārt ziņas par Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieka Valerija Zalužnija iespējamo atstādināšanu nav vērtējamas pozitīvi – Zalužnijs ir teicams ģenerālis, un būtu labi, ja viņam būtu bijusi iespēja sakārtot sadarbību ar prezidentu Volodimiru Zelenski, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pauda drošības jomas eksperts Jānis Kažociņš. Par spīti Ukrainas kara nonākšanai strupceļā, viņš atklāja, ka nākotnē raugās optimistiski, jo situācija pasliktinās pašā Krievijā. 
Ziņām arvien grūtāk sasniegt cilvēkus. Saruna ar «Reuters» pētījumu institūta pētnieku Niku Ņūmanu
Ziņām arvien grūtāk sasniegt cilvēkus. Saruna ar «Reuters» pētījumu institūta pētnieku Niku Ņūmanu
Oksfordas Universitātes paspārnē strādājošais "Reuters" žurnālistikas pētījumu institūts katru gadu veic pasaulē lielāko pētījumu par cilvēku ziņu lietošanas paradumiem, kā arī mediju darba izmaiņām. Pētījumam gan ir limiti, piemēram, tas neaptver Krievijas un Ķīnas medijus un mazā mediju tirgus dēļ netiek veikts arī Baltijas valstīs, tomēr tas jau kopš 2006. gada pēta tendences un jaunumus mediju vidē visos kontinentos. Kā sarunā Latvijas Radio raidījumā "Mediju anatomija" atzina viens no pētījuma autoriem un digitālais stratēģis Niks Ņūmans, ziņām visā pasaulē arvien grūtāk sasniegt cilvēkus. Viņš arī pauda, ka pirms 20 gadiem tas būtu kas nedzirdēts un rets, bet tagad politiķi, īpaši populistiskie, kritizē medijus, cerot ietekmēt redakcionālos lēmumus.
Vēsturnieks: Arī mēs ar Krievijas naftas un gāzes pirkšanu esam finansējuši karu Ukrainā
Vēsturnieks: Arī mēs ar Krievijas naftas un gāzes pirkšanu esam finansējuši karu Ukrainā
Krievijas nolūki revanšēties par Padomju Savienības sabrukumu bija skaidri redzami, taču mūsu pašu biznesa un īstermiņa peļņas intereses pārsniedza morālās un stratēģiskās, un mēs paši karu savā ziņā finansējām – caur naftas un gāzes iegādi, Latvijas Radio raidījumā "Šīs dienas acīm" pauda Latvijas Kara muzeja Ieroču un militārās tehnikas nodaļas vadītājs, vēsturnieks Dainis Poziņš.
Krievija savās mājās nav redzējusi gana asiņu, lai augtu spiediens beigt karu. Saruna ar pētnieku Bu...
Krievija savās mājās nav redzējusi gana asiņu, lai augtu spiediens beigt karu. Saruna ar pētnieku Bukovski
Krievija savās mājās vēl nav redzējusi gana daudz asiņu, lai tās sabiedrībā veidotos spiediens, kas Vladimiram Putinam liktu domāt par savas politikas maiņu. Krievija savus kritušos neredz. Tāpat uz fronti tiek sūtīti noziedznieki, minoritātes, sociālekonomiskie pabērni un ciemata alkoholiķi – ar to Krievijas sabiedrība var samierināties. Krievija ir ciniska un briesmīga savā retorikā un pieejā pati pret saviem iedzīvotājiem, bet grūti teikt, kad asiņu būs pietiekami, lai Putina varai pienāktu beigas, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" pauda Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Kārlis Bukovskis. 
Annas vīrs – Krievijas gūstā nonākušais «azovietis». Saruna par ilgstošu neziņu un centieniem atgrie...
Annas vīrs – Krievijas gūstā nonākušais «azovietis». Saruna par ilgstošu neziņu un centieniem atgriezt gūstekņus
Annas Lobovas dzīvesbiedrs un bērna tēvs Oļegs ir starp tiem "Azov" karavīriem, kas vairākus mēnešus turējās pretī milzīgam Krievijas pretspēkam Mariupoles metalurģijas kombinātā "Azovstaļ". Pēdējo reizi ziņu no vīra viņa saņēma 2022. gada maijā pirms karavīru nonākšanas gūstā, tomēr vēlāk kādā "Telegram" kanāla video viņai izdevās atpazīt Oļegu kādā okupētās Doneckas slimnīcā. Anna par Oļegu un karu stāsta Latvijas Radio podkāstā "Drošinātājs".
Kā vēsture var palīdzēt cīņā ar Krievijas dezinformāciju? Saruna ar vēsturnieku Uldi Neiburgu
Kā vēsture var palīdzēt cīņā ar Krievijas dezinformāciju? Saruna ar vēsturnieku Uldi Neiburgu
Latvijas problēma ir tā, ka nodarbojamies ar ugunsgrēku dzēšanu – par 16. martu un citiem jautājumiem. Mēs skrienam pakaļ un mēģinām atbildēt uz visiem Krievijas dezinformācijas uzbrukumiem, bet mums tam nepietiek resursu. Tā vietā vajadzētu izvērtēt prioritātes un palīdzēt vēsturniekiem radīt zināšanas. Šobrīd ir veseli gadsimti, kuri Latvijas vēsturē nemaz netiek pētīti. Tā ir īstā problēma – nepietiekams zinātnes finansējums un līdz ar to arī zināšanu trūkums sabiedrībā, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" pauda vēsturnieks Uldis Neiburgs. 
«Neticu, ka cilvēki Krievijā nesaprot, kas notiek.» Saruna ar komponistu Borisu Rezņiku
«Neticu, ka cilvēki Krievijā nesaprot, kas notiek.» Saruna ar komponistu Borisu Rezņiku
Tieši stāvot pie Latvijas Radio ēkas, Atmodas laika himnas "Atmostas Baltija" autors Boriss Rezņiks saprata, ka viss Latvijā būs kārtībā, ka neatkarība tiks gūta, un tā arī bija. Rezņiks pats savulaik pieredzējis, kādas ir karavīru emocijas kara laikā, ar "Eoliku" sniedzot koncertu Afganistānā. Tieši tādēļ viņš nespēj saprast, kāpēc Vladimiram Putinam šodien nepieciešams karš Ukrainā. Tāpat, lai gan kontaktu ar paziņām Krievijā viņam vairs nav, viņš netic, ka cilvēki Krievijā nesaprot, kas notiek, – visticamāk, gluži kā padomju laikos, virtuvēs par to tiek runāts, Latvijas Radio raidījumā "Laikmeta krustpunktā" pauda komponists Boriss Rezņiks. 
Man gribētos ienest sabiedrībā pieņemošu un iekļaujošu sajūtu. Intervija ar LTV žurnālisti Evu Johan...
Man gribētos ienest sabiedrībā pieņemošu un iekļaujošu sajūtu. Intervija ar LTV žurnālisti Evu Johansoni
Eva Johansone ir viena no Latvijas Televīzijas "Kultūras ziņu" žurnālistēm un sejām, kas raidījumu veido un vada kopš tā pirmsākumiem – jau 10. gadu. Runāt ar Evu Johansoni tikai par "Kultūras ziņām" pat projekta jubilejā būtu par maz. Jā, Evu var saukt par kultūras žurnālisti, jo daudzas viņas darbības jomas patiešām saistās ar dažādām kultūras disciplīnām, taču interesantākais šķiet viņas pašas tēls: visiem redzams publiskajā telpā un tomēr noslēpumains, vienlaikus intraverts un ekstraverts, sievišķīgi skaisti juteklisks kā mūžsens siltuma strāvojums (kas patiesībā ir arī viens no vārda "harizma" tulkojumiem) un tajā pašā laikā – moderns un progresīvs dažādās izpausmēs. Šķiet, ka Evas personība ir iemesls, kas daudziem producentiem rada vēlmi viņu redzēt sava projekta "sejas" veidolā.
Krievijas izsīkuma pazīme – atgriešanās pie pagātnes karalaukā. Saruna ar Aizsardzības akadēmijas pē...
Krievijas izsīkuma pazīme – atgriešanās pie pagātnes karalaukā. Saruna ar Aizsardzības akadēmijas pētnieku Bērziņu
To, kas ar Krieviju šobrīd notiek karalaukā, var saukt par primitivizāciju, kad par spīti tam, ka mūsdienās vajadzētu karot citā veidā, notiek atgriešanās pie pagātnes. Tas ir viens no pirmajiem rādītājiem, kas liecina par izsīkumu Krievijā, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" pauda Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas vadošais pētnieks Jānis Bērziņš.
Dzīve Anglijā, Francijā un tagad sapņu zemē – Latvijā. Uskaļu ģimenes stāsts
Dzīve Anglijā, Francijā un tagad sapņu zemē – Latvijā. Uskaļu ģimenes stāsts
Lai arī Uskaļu ģimenes pārstāvji dzimuši un dzīvojuši citviet, tomēr sirdī Latvija vienmēr šķitusi kā sapņu zeme. Dažbrīd bijis grūti noticēt, ka tāda valsts vispār pastāv – britu medijos par to nerunāja un neviens tādu valsti nezināja. "Vai Latvija ir Lapzemē?" – arī šādu jautājumu ir nācies dzirdēt. Kā notika pārcelšanās uz Latviju, Ilona un Zinta Uskales stāstīja Latvijas Radio raidījumā "Globālais latvietis. 21. gadsimts".
Latviešu valodas, identitātes un latvietības stiprināšana – aizsākas jauns trīs gadu posms plānam da...
Latviešu valodas, identitātes un latvietības stiprināšana – aizsākas jauns trīs gadu posms plānam darbā ar diasporu
Prioritātes attiecībā uz tautiešiem ārvalstīs nemainās, taču ir nianses, kur izkristalizējas, ka finansējumu vajag vairāk, Latvijas Radio raidījumā "Globālais latvietis. 21. gadsimts" skaidroja Ārlietu ministrijas Speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele. Kā atzina raidījuma viesi, liela nozīme ir arī informācijas apritei, lai par plānotajām aktivitātēm diaspora arī uzzinātu.
Ukraiņiem svarīgi sajust mūsu klātesamību. Saruna ar zemessargu un mācītāju Mārtiņu Burki-Burkevicu
Ukraiņiem svarīgi sajust mūsu klātesamību. Saruna ar zemessargu un mācītāju Mārtiņu Burki-Burkevicu
"Turamies veseli un dodam virsū," tā sociālajos tīklos raksta mācītājs un zemessargs no Kuldīgas – Mārtiņš Burke-Burkevics, dodoties kārtējā palīdzības braucienā uz Ukrainu. Šobrīd viņš gatavojas jau 16. došanās reizei uz Ukrainu. Tur viņš ne tikai nogādā palīdzību, ko savākuši Latvijas cilvēki, bet ir arī klāt ukraiņu karavīriem caur sarunām, sniedzot emocionālu un garīgu atbalstu. Mūsu klātesamība tur ir ļoti svarīga un novērtēta, viņš stāstīja Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu".

Vairāk

Svarīgākais šobrīd